top of page

Hård kämpainsats gav bortaseger mot KuPS

Lördagens ligamatch mot KuPS borta i Kuopio hade hypats upp en aning även på nationellt håll till följd av den färgstarka cupsemifinalen för en par veckor sedan. KuPS var ute efter revansch hemma sades det. Det blev dock inget av det, men Åland United fick nog sätta in precis allt som fanns för att ta poängen med på Vikinglinebuss mot Åbo och sedan med Vikingline hem till Åland.


Ollipekka Ojala hade gått in för en lite mer avvaktande försvarsstrategi än vanligt, för att ta bort ytor för Åland United och för att hålla laget fräscht i alla 90 minuter. Dock finns där på topp i det gulsvarta laget en viss Gentjana Rochi, som nu verkar ha fått lite nog av att hennes lag förlorar och nu har frångått den kollektiva modell hon spelat inom och faktiskt visat upp goda takter speciellt under de tidiga matcherna i år. Nu var det mest pang bom och skottförsök i så gott som precis alla lägen. Skotten, som enligt en inofficiell räkning blev sammanlagt 9 st under dagens match gick förbi, över eller i famnen på i dag igen mycket välspelande Anna Tamminen i Åland Unitedmålet.


Åland United bemästrade under matchens första 25 minuter Rochis aggressiva framåtanda och kunde även bygga upp egna anfall. I den 15e minuten fick man en frispark ur snäv vinkel just utanför offensivt straffområde. Anni Miettunen valde att istället för det väntade inlägget slå bollen på mål. Bara med några centimeter smet bollen över ribban och man kan bara spekulera i huruvida KuPS målvakten Emma Immonen hade hunnit med om den gått mellan ramarna.


Ode Fulutudilu var farlig hela första halvlek. Med långa frigörande passningar kunde hon utmana främst Iines Lehkonen i mittbacksposition och tränga sig in i straffområdet. Ode hade dock inte lyckan med sig i de avgörande lägena. Förutom då i den 24e minuten då bortalaget med många passningar, men få beröringar byggde ett anfall längs vänsterkanten. Monica Hagström frispelade elegant Ode inne i boxen och hon chippade bollen förbi Immonen mot tom bur. Bollen hade dock knappast gått i mål om inte olyckan varit framme i KuPS och Ella Vanhanen olyckligt pangat den i eget nät i ett försök att rensa undan. 0-1 till Åland United var det där och resten av matchen skulle i mycket bli att försvara ledningen.


Vanhanen själv hade en möjlighet att revanschera sig vid ungefär halvtimmen spelad. Hon skar in från vänster och sköt ett hyfsat skott mot främre hörnet som dock gick aningen utanför stolpen. De farligaste lägena kom sedan på nickar och hörnor. Aino Kröger nickade från nära håll i 25e minuten och Tamminen räddade till hörna. Sedan i den 41a minuten var det riktigt stökigt då Iines Lehkonen kom helt fri på en hörna och nickade stenhårt rakt på Anna Tamminens fötter. Bollen blev dock hängande i luften och till slut rensades den undan på mållinjen av Monica Hagström.


I halvtid dirigerade Samuel Fagerholm laget för att kunna störa KuPS uppspel mera än man hade gjort i första halvlek. Lite positionsbyten skedde och prioriteringarna i pressen reviderades en aning. Sedan då man kom ut på planen skulle kampen fortsätta rätt snarlik den den hade varit. Åland United tappade aldrig kontrollen över försvarsspelet och KuPS jobbade frenetiskt framåt. Rochis sköt mot mål så fort hon fick bollen ungefär och trots att hon är en spelare som alltid är farlig var hon i denna match mer en börda för laget då hon mest gjorde sin egen grej utan att lyckas. Tiia Peltonen, Anna Westerlund och Pille Raadik slet hund i försvarslinjen och Emelie Johansson samt Olivia Mattsson tacklades och löpte kopiöst.


Den sista halvtimmen tryckte KuPS på ordentligt och saknade egentligen bara tillräcklig kvalitet för att kunna få till kvitteringen. Närmast kom ytterbacken Saana Hartikainen som i den 61a minuten krutade i stolpen. Sen ska vi nog framhålla bortalagets uppoffrande försvarsspel, inte minst under ledning av Anna Tamminen denna kväll, som förtjänar beröm för sin kamp och sina insatser.


I den 82a minuten fick Åland United sin bästa chans i andra halvlek då Ashley Riefner sköt tätt utanför Immonens mål. Anni Hartikainen, som var den bästa anfallaren i dagens KuPS var så nära att kvittera i den 87e minuten, men Tamminen räddade genom en högklassig slängning mot bakre stolpen. I matchens sista minut styrde ännu Roosa Ärväs förbi en farlig frispark vid bakre ytan. Då Minka Vekkeli blåste av matchen efter 94 spelade minuter hade Åland United tagit en väldigt viktig seger och befäste positionen som tvåa i Nationella Ligan, tre poäng efter ledande TiPS.


Samuel Fagerholm sken som en sol efteråt och betonade vikten av denna stora bortaseger:

" Det var väldigt starkt av spelarna att försvara denna ledning. Klarar vi av att hålla i detta och fixa tre poäng även nästa helg, då kan detta faktiskt gå precis hur långt som helst."


Nästa helg vankas det bortamatch igen. Då är det ingen mindre än just ligaledande TiPS som står för motståndet i Dickursby klockan 14.00 på lördag. Saken är den, att om Åland United lyckas vinna även där. Då leder vi ligan efter den matchen. Viktigt för laget att komma hem och att få återhämta sig, samt träna några dagar på ett bra sätt innan denna nästa resa och inkommande lördags stora match i Nationella Ligan.230 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page