top of page

Grundserien avslutas på lördag mot Honka

Nationella Ligans 18e omgång spelas nu på lördag. Klockan 17.00 sparkas 5 matcher av runtom i landet och då de matcherna är klara har grundserien avslutats. Sedan kommer de 6 främsta i tabellen att avgöra mästerskapet och medaljerna i en enkelserie och de 4 sista att spela en dubbelserie för att få klarhet i vem som faller till den nationella Ettan och vem som behöver kvala för att försvara platsen i Nationella Ligan också 2022. För Åland Uniteds del är det Honka från Esbo som gäller på Wiklöf Holding Arena.


Matchen är viktig för bägge lag av olika orsaker. Honka ligger sjätte i tabellen och behöver poäng, eller gynnsamma resultat av de andra för att säkra sin plats i övre slutserien. Åland United ligger trea och är ute efter en seger för att hållas kvar i KuPS och TiPS kölvatten i medaljjakten.


Honka är kanske det lag som har underpresterat mest i årets Nationella Liga sett till förväntningarna. Rosa Lappi-Seppäläs lag hade lagt ut målsättningar som guld och medaljer då ligaspelet började. I verkligheten har det inte riktigt gått den vägen, utan laget har svajat betänkligt i matcher man inte borde ha gjort det. Faktum är att lagets senaste seger kom hemma mot HPS den 23 juli. Därefter har man hunnit spela fem matcher utan vinst och endast 0-0 mot PK-35 bryter förlustraden.


Senast man mötte Åland United, i början av juni i Hagalund fick man egentligen in sin enda fullträff hittills under denna säsong. 3-1 till hemmalaget blev det den gången, men den förväntade boosten därav kom inte att föra laget vidare över sommaren. Nana Yang har dessutom avvikit och gett sig iväg till USA för studier, så laget kämpar på och introducerar nya unga spelare så gott som varje vecka. Endast nygamla målvakten Pauliina Nuora som återvände till klubben under sommaren kan ses som ett plus.


Åland United har tränat på efter den tuffa UWCL veckan. Övertygade om att ge tillbaka för den snöpliga förlusten i juni och att det går att hänga på de två lagen ovanför i tabellen går man in för att säkra tre poäng på hemmaplan. Louise Andersson och Sanni Ojanen, som bägge var småskadade under förra veckan tar del av allt mer av lagträningen. Karen Reyes har varit sliten, men kommer nog att kunna ingå i matchtruppen.


Allt som allt gäller det att avsluta grundserien genom att hållas så nära KuPS och TiPS det går, för att sedan spela de sista fem matcherna, bland annat mot dessa två lag och sköta sin egen del, samt hoppas på poängtapp för de andra medaljaspiranterna. I övre slutserien kommer de tre högst placerade lagen att få tre hemmamatcher och två bortamatcher. Var och när man spelar, samt mot vem kommer att styras upp under helgen direkt efter lördagens matcher.


Åland United-Honka sparkar av på Wiklöf Holding Arena klockan 17.00 på lördag. Vi önskar full arena, nu då alla begränsningar hävts. Kan man ändå inte komma går det att se matchen direkt på Ruutu+.

103 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page