top of page

Förlust mot Honka

Ett litet bakslag inför slutserien i Nationella Ligan hamnade Åland United på då Honka för andra gången denna säsong avgick med seger. 0-1 hemma gör att man fortfarande ligger trea i tabellen, men avståndet till tvåan TiPS ökade till 6 poäng och KuPS ligger 10 poäng före nu, då fem matcher återstår av årets ligaspel.


Det hela började pompöst, då det nationella festtemat om 50 års jubileum för det finländska mästerskapet för damer hade utvidgats lokalt genom att spelarna i den första dammatchen på Åland, även den för 50 år sedan 1971, mellan IFK Mariehamn och Hammarlands IK presenterades för publiken.


Sedan, då dagens spelare äntrat planen började matchen på ganska väntat vis. Honka, som behövde poäng för att klara sin plats i övre slutserien försvarade lågt och kompakt. Åland United kunde inte inleda matchen lika rätlinjigt som vanligt, utan tvingades finna andra ytor för uppspelen. Många uppspel lästes väl av Honkadefensiven och Åland United blev tvungen att komma runt på kanterna.


Första halvlek dominerades av hemmalaget, som även fick till en drös målchanser som dock inte resulterade i nätrassel på grund av att den sista skärpan framför mål saknades. Karen Reyes, Cassandra Korhonen, Mariana Jaleca och Dana Leskinen hade alla sina lägen, men antingen missade man mål, eller så lyckades Pauliina Nuora i Honkamålet komma emellan. För Honkas del hade man haft några kontringar och Tiia Savolainen och Jasmin Leppioja kom vardera till avslut, men ingen boll kom att söka sig in bakom Matilda Nurmi ännu i detta skede.


Just agerandet i sista tredjedelen var huvudtemat för Steve Beeks halvtidsgenomgång. Målen skulle komma om vi fortsatte spela som vi gör, men blir bättre framför mål helt enkelt.


Ibland blir fotboll inte som man tänker sig. Åland United fortsatte att dominera i andra halvlek. Ju längre matchen led tog Honka vara på alla chanser att fördröja spelet och hålla sitt oavgjorda resultat, som skulle hjälpa dem att komma bland de 6 bästa. Sarah Troccoli krutade på, med hörna som resultat. Cassandra Korhonen hade ett dubbelläge, men bollen stannade till slut i Nuoras nypor. Dana Leskinen sköt på distans, rakt på Nuora. Inlägg på inlägg sändes in och Honka försvarade sig med näbbar och klor.


Sen kom då kallduschen för hemmalaget. I den 77e minuten slog Eveliina Parikka en skruvad boll från höger. Bollens bana kom att bilda ett målgörande skott då den smet in i bortre gaveln. 0-1 var det där och försvarsarbetet skulle bli ännu mer ettrigt.


Under slutminuterna flyttade Steve Beeks friskt om i laget. Maryette Karring kom in i spel för första gången på ett par år. Anna Westerlund flyttades upp på topp och alla medel användes för att utjämna och till och med sedan gå förbi. Dana Leskinen kom närmast under slutminuterna och sedan Anna Westerlund vars nick på hörna rensades undan på mållinjen.


Ingenting hjälpte och då matchen avslutades fick den 305 hövdade publiken se Åland United förlora på hemmaplan i Nationella Ligan för första gången på över ett år. Inte mycket att göra åt detta och vi kan gratulera Honka till en verklig kämpainsats efter en väl utförd defensiv insats. Vi möts igen i övre slutserien och då kan det vara läge att ta revasch på det enda laget vi inte har vunnit i år.


Nästa helg börjar slutserien. I morgon , måndag publiceras spelschemat för de fem sista omgångarna.


Åland Uniteds lag: Matilda Nurmi- Anni Miettunen, Pille Raadik, Anna Westerlund, Monica Hagström - Dana Leskinen, Catarina Realista, Sarah Troccoli, Mariana Jaleca- Karen Reyes (77e Maryette Karring), Cassandra Korhonen130 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page