top of page

Förlust då bronsmedaljerna delades ut

De trogna 210 åskådarna som valt att komma till Wiklöf Holding Arena för att se Åland United 2021 för sista gången på hemmaplan fick se en match som inte går till historien som en av hemmalagets främsta uppvisningar. HJK å sin sida visade upp starkare takter än under de allra flesta av årets kamper och kunde avsluta med flaggan i topp. I slutet blev det ändå, matchresultatet till trots, Åland United som fick sig sina bronsmedaljer och HJK som slutade fjärde i Nationella Ligan.


Första halvlek var i sanningens namn en ganska svängig historia. Redan efter 8 minuter hade hemmalagets Signy Aarna haft två avslut, en nick och en styrning, som hade gått rakt på HJK målvakten Annika Laihanen. I andra ändan kom under de därpå följande 10 minuterna HJK att lassa upp några farligheter. Linda Sällström hade två lägen, av vilka Christina Dinesons fotparad i 9e minuten var spektakulär och Katariina Kosola, samt Ria Karjalainen, som nickade i ribban i den 16e minuten hade varsina försök, men 0-0 stod sig i detta läge.


Sedan svängde matchen igen. Mellan den 18e och 35e minuten kom Cassandra Korhonen i tre lägen, av vilka hon sköt tajt utanför två gånger och en gång kunde Laihanen rädda. Det var dock inte riktigt så hawaiifotboll som det låter, men lite rakt på var det nog och därmed studsade både bollen och spelarna omkring lite mer än man varit van vid då dessa två lag möts. I den 35e minuten tvingades Sarah Troccoli byta, efter att ha krockat med Tuuli Enkkilä i en bollös situation och sedan skadat foten i fallet. Ellen Strömborg fick komma in och fylla upp platsen på mittfältet.


Sedan, i den 39e minuten sjöng nätmaskorna, men i hemmalagets mål. Åland United byggde upp ett anfall på HJKs planhalva. En olycklig sidledspassning kunde dock brytas av Essi Sainio och fast hon tacklades av Catarina Realista så pass att Catarina fick sig en varning för tilltaget stod hon upp och forcerade mot Åland Uniteds backlinje samt avlossade ett skott på distans som sökte sig in vid stolpen nära Dinesons högra kryss. Ett fint skott och ett vackert mål, det får man ge Sainio och HJK.


Ännu en par minuter efter 0-1 målet nickade Maaria Roth bollen över mål efter Mimmi Nurmelas inlägg. Till halvtid gick man i bortaledning och Steve Beeks försökte reda ut begreppen i halvtid, samt möblerade lite om i försvarsuppställningen, samt gällande uppspelen.


Andra halvlek blev sedan tyvärr inte riktigt någon höjdare för Åland United. HJK hade initiativet och största delen av bollinnehavet. Hemmalaget sjönk rätt djupt i försvaret och en viss frustration uppkom då det blev väldigt lång väg att anfalla och ännu längre då man ofta fick löpa tillbaka i försvar då man slagit bort en passning. Halvlekens målchanser var nog HJKs denna gång. Silja Jaatinen, Linda Sällström och Leonie Pankratz var de som kom närmast. Sen var det två som träffade också. 0-2 gjordes av Katariina Kosola vid en timmes spel efter en god prestation av HJK som följd av en frispark kombinerat med väldigt tafatt försvarsspel av hemmalaget. Sedan blev det 0-3 i den 83e minuten då Linda Sällström kom åt en förlupen brytning i straffområdet och styrde in bollen i tomt mål.


Åland United höll huvudet uppe och kämpade till slut, men denna dag var det nog väldigt rättvist att segern gick till bortalaget. Dock är det ju bara att titta på tabellen vilkendera laget som klarat säsongen bättre som en helhet. Det ska Åland United ha stor eloge för. Detta var fjärde säsongen i rad som slutar med en medalj i landets högsta liga. Därtill har man lyckats med tre nationella medaljer till, i cupen, under samma tid. Vilken färg den medaljen har i år och om vi ska få cuptrofén med oss tillbaka hem, det ser vi inkommande lördag på Olympiastadion i Helsingfors. Cupfinal alltså mot PK-35 Vanda!!! Välkomna med för att heja. Flere tiotals supportrar har redan löst sina biljetter. Det finns fler att köpa, se länken på Ålands Uniteds hemsida!


Åland Uniteds lag: Christina Dineson- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Catarina Realista (90e Louise Andersson), Sarah Troccoli (35e Ellen Strömborg)- Monica Hagström, Signy Aarna (63e Karen Reyes), Dana Leskinen- Cassandra Korhonen149 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
annons_ålandstidningen_ÅU-Ilves-160424 kopiera.jpg
bottom of page