top of page

Födelsedagsbarnet sköt brons till Åland United

Numera 27 åriga Erin Yenney fick äran att vara spelaren som gjorde målet som vann Åland Uniteds åttonde medalj och på samma gång den fjärde bronsmedaljen i Damernas liga. Ett hårt kämpande TiPS som inför 515 åskådare spelade klubbens historias största fotbollsmatch gav tufft motstånd, en räckte inte hela vägen.


Matchen var på samma gång avgående tränaren Petteri Kaijasiltas avskedmatch och under den första spelminuten steg publiken upp och gav lagikonen en stående applåd. Spelet började dock inte i hemmalagets kommando, utan det var det högenergiska Åland United som tog tag i ratten och pressade spelet in på offensiv planhalva. I åttonde minuten blev det sedan då fullträff. Åland United bröt ett uppspel på mittplan. Erin Yenney kom åt bollen, spelade upp på Isabella Mattsson som fick den utspelad till kanten. Då bollen kom in igen spelade Emelie Johansson snett bakåt och där fanns födelsedagsbarnet Yenney som sköt bollen klockrent i krysset, helt otagbart för Riina Isokääntä i TiPS målet.


Lite om var spelet förts fram till målet med hemmalagets låga 4-1-4-1 press som krydda visar att Åland Uniteds målvakt Anna Tamminen rörde bollen första gången vid tiden 8,23, alltså efter att Åland United redan gjort mål. TiPS kom dock lite mer in i spelet i detta skede. De spelskickliga unga Dickursbyspelarna fick till längre bollinnehav, men blev trots det sällan farliga framåt. Oona Siren hade lagets enda målchans i första halvlek då hon vände ut ÅUs försvar och sköt tajt utanför.


Åland Unired hade initiativet och Rosa Maria Herreros Ossorio hade ett skott på mål, liksom Erin Yenney men hon hade två lägen och sedan fick även vänsterbacken Maryette Karring sig ett läge framför mål då Herreros frigjort henne med ett inlägg. Isokääntä stod dock rätt i mål och inget nätrassel mera i första halvlek kom det att bli.


I halvtid jobbade Samuel Fagerholm och hela tränarstaben med att poängtera vikten av lättare lösningar. Spelet hade varit okej, men lite stressat. Dessutom var man beredda på att TiPS, som ju behövde två mål för att nå medaljen, skulle lyfta laget och pressa högre.


Så blev det också. Kaijasilta hade formerat om hemmalaget i en 3-5-2 formation och riktningen var mera framåt. I 50e minuten kom Nora Lehto riktigt nära, men hennes skott hamnade i sidonätet. TiPS agerade aggressivt under hela den första kvarten av andra halvlek och till all lycka för Åland United dömdes utjämningsmålet i den 59e minuten, helt korrekt dock, till offside.


Matchen fortsatte med hög energi och Åland United kom åt att hota framåt också. Signy Aarna fick två lägen i den 65e och 69e minuten, men Isokääntä stod rätt samt täckte bollbanan väl. Allt mer var tiden på bortalagets sida. Emelie Johansson hade ett avslut, men under den sista 10 minutern var det närmast en ursinnig sista forcering av TiPS som gällde. Nora Lehto kom närmast, men Anna Tamminen drog längre strået denna eftermiddag och till slut, efter att inhopparen Rebecca Björkvall haft ett avslut rakt på Isokääntä blåste matchens domare Ifeoma Kulmala av spelet efter 90+3 minuter.


Bitter besvikelse sågs hos hemmalaget som kämpade väl men inte nådde fram. Äkta glädje över medaljen som nåddes genom en av alla tiders slutspurter sköljde genom Åland Uniteds läger. Damernas Liga 2019 är nu slut! Åland United tackar alla supportrar och sponsorer och hoppas se er alla, samt många till med oss under säsongen 2020, som börjar redan i januari med cupens gruppspel. Årets bronslag, som ju även tog silver i cupen går till historien och skall bevaras i kärt minne hos oss alla som varit med och hos alla som följer oss!


Samuel Fagerholm avslutade säsongen med en seger till och var med orsak nöjd: "Min andra säsong och min andra medalj. Man kan ju inte be om så mycket bättre start. I år har jag ställts på stora prov och lärt mig massor. Det är helt fantastiskt att få vara tränare för sådana här spelare. Jag är enormt taggad redan nu på nästa säsong, men nu måste vi först ta vara på det vi har kvar med årets lag."


ÅUs lag mot TiPS: Anna Tamminen- Maryette Karring, Anna Westerlund, Tiia Peltonen, Pille Raadik- Erin Yenney (72a Selma Viktorsson), Bri Campos, Emelie Johansson- Signy Aarna (70e Phoenetia Browne), Isabella Mattsson (89e Rebecca Björkvall), Rosa Maria Herreros Ossorio203 visningar

Commenti


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen kopiera.jpg
bottom of page