top of page

En poäng från premiären i Vanda

Det speciella med fotboll är det långa ligaspelet som gör att en match i mars kan komma att ha stor betydelse för slutställningen i tabellen i oktober. Det man kan göra är att ta varje enskild match som ett enskilt projekt och sträva efter att vara så bra det går vecka efter vecka. Cupen är en skild historia med sin tjusning. I Damernas Liga är det seriefotboll och alltså en annan form av innehåll.


Åland United lyckades få med sig en poäng från Kalmuurihallen i Korso, Vanda denna lördag. TiPS spelade som väntat med högt huvud och kommer detta år att vara ännu farligare framför allt för topplagen än de var i fjol. Åland United å sin sida gick in i matchen för att förverkliga matchplanen och kontrollera spelet. Under de första 25 minuterna var det också bortalaget som höll i alla spakar. Bollen rörde sig mellan spelare och lagdelar på ett förtjänstfullt sätt. Tålamod var ledordet och därmed var det inte många riktiga målchanser i någondera ändan. Rosa Herreros sköt utifrån över mål riktigt i början och Emelie Johanssons avslut i 23e minuten hamnade nära hallens tak, så riktigt farliga hade man inte varit trots närmast totalt spelövertag.


Alltefter att tiden gick kunde hemmalaget vid tillfällen mobilisera kontringar då de lyckades bryta de långa passningssekvenserna från Åland Uniteds sida. Laura Kölhi, Linda Kaijasilta och Jenna Topra kunde kontra genom tomma ytor och fick till farliga skott från distans. Topras skott flög hela vägen fram och träffade ribban ovanför Anna Tamminens huvud. Vi kan därmed säga att trots kontrollerat och väldigt väl utfört grundspel av bortalaget var det TiPS som hade de bästa målchanserna i första halvlek. Ledningen hade dock Åland United. I den 35e minuten vände Phoenetia Browne i straffområdet och fälldes av en försvarare. Domaren Hanna Kapiainen pekade på straffpunkten och Pho själv bestämde sig för att ta den. Målvakten Riina Isokääntä chansade rätt och lyckades rädda straffsparken. Returen kämpades dock in av Emelie Johansson och bollen hamnade på nytt framför Phos fötter vari hon klippte till och förde ÅU till en 0-1 ledning. Denna varade då alltså ända in i halvtid.


Till andra halvlek kom ett kampsuget TiPS som hade organiserat om sitt presspel en aning och Åland United fick inte möjlighet att hålla boll i samma mån som under den första halvan. Stora delar av andra halvlek var det nu hemmalaget som höll i taktpinnen. TiPS spelade fördomsfritt och stångades mot det ganska låga försvarsblocket som ÅU upprätthöll. En rätt situationslös halvlek där TiPS jagade utjämning utan att ändå riktigt hota Anna Tamminens mål mer än med goda intentioner resulterade sedan ändå i mål då Jenna Topra, efter en liten miss i ÅU försvaret kom åt att panga bollen i krysset inifrån straffområdet i den 78e minuten.

Åland United jagade i sin tur så klart ett segermål under de sista minuterna, mot ett lag som själv gärna ville vinna. Närmast kom Sofia Lindström som dock inte riktigt räcktes till inlägget som gjorde henne farlig vid bortre stolpen. Matchen slutade 1-1 och TiPS jublade över sin första poäng medan Åland United egentligen kunde vara lättade över att inte ha förlorat matchen.


Samuel Fagerholm hade lite blandade känslor efter matchen:

”Första halvlek var den bästa halvlek vi spelat med detta lag. Vi hade full kontroll och spelet såg väldigt långt ut som jag skulle vilja att det ser ut. Att sedan TiPS tar över andra halvlek som de gjorde får vi ta med oss som något att utveckla hos oss själva. Vi måste bli bättre på att förändra vårt eget spel då matchen så kräver. TiPS är ett bra lag, så vår egen insats får inte ta något bort från deras. Nästa vecka ny match och det ska bli spännande att jaga en första ligaseger på hemmaplan.”


Åland United möter alltså KuPS hemma i Eckeröhallen inkommande lördag, den 30e mars klockan 19.30. Då hoppas vi på stor uppslutning i denna första match på landets högsta nivå på Åländsk mark för år 2019.


ÅUs lag: Anna Tamminen- Mikaela Frondelius (68e Maryette Karring), Tiia Peltonen, Anna Westerlund, Pille Raadik, Emelie Johansson- Bri Campos, Sara Nordin (75e Sofia Lindström), Monica Hagström (91a Rebecca Björkvall)- Rosa Maria Herreros Ossorio, Phoenetia BrowneTiPS lag. Riina Isokääntä- Joanna Tynnilä, Roosa Ariyo, Emmi Sirén- Laura Kölhi (92a Aino Martikainen), Ronja Isokääntä, Linda Kaijasilta, Oona Sirén, Jenna Topra- Moona Talka (64e Melanie Azodo), Nora Lehto

276 visningar

Comentários


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
annons_ålandstidningen_ÅU-Ilves-160424 kopiera.jpg
bottom of page