Det blev hål på TPS till slut. Kvartsfinal i augusti för Åland United!

Jo Herrejösses. Cupen är en fantastisk företeelse. Kall lämnade den heller ingen under torsdagskvällen i Åbo.

TPS, som precis dagen innan match blev av med sin mest framstående spelare Emma Santamäki, som köpts av KuPS och som även ställde upp utan nyskadade Sanna Porali bjöd upp till en riktig avvärjningsstrid. Det är fel att säga att man inväntade straffar hela matchen, men något mål skulle man verkligen inte släppa in, det stod klart. För att förhindra Åland United att öka tempot såg man dessutom till att det varje gång spelet var avblåst togs maximal tid att komma igång igen. Kontringar hade man sedan några, som alltid i dylika fotbollsmatcher.

Man brukar ofta i denna typs rapporter prata om total dominans. Alla som kan lite fotboll vet att dessa totala dominanser kan ha väldigt olika skepnad. På Övre Plan i Åbo visade sig bortalagets dominans i ett massivt bollinnehav och väldigt många avslutslägen. Ett hårt kämpande TPS, med unga målvakten Venla Roine i spetsen blockade och stångades för allt de var värda och Åland United, som ju bara hade ett enda mål med matchen, att vinna och gå vidare i Cupen fick, som det så ofta går i detta lägen allt svårare att få bollen i mål.

För att komprimera första halvlek kan vi säga att Åland United hade minst 12 noterade målchanser, med Riikka Lilja, Aada Törrönen, Silja Tuominen, Dana Leskinen och Anna Nurmi som främsta avslutsaktörer. Avslut förbi, över, eller riktigt goda ingripanden av Roine i hemmamålet höll siffran nere på noll. I halvlekens sista minut sköt Törrönen i stolpen. Returen hamnade framför Leskinen i straffområdet. Med en fantastisk räddning lyckades Roine rädda bollen till hörna och således slutade halvleken 0-0. TPS hade haft sina obligatoriska lägen genom skott av Nelly Lehtilä och Jenni Rannus, en par gånger var. Med lite mer otur för bortalaget hade något av dessa gått in. Så pass vassa var även dessa avslut.

I halvtid manade Steve Beeks på laget att fortsätta på den inslagna vägen. Genom att flytta bollen ännu lite snabbare, samt genom tålamod och rent mod på sista tredjedelen skulle vår dominans betala sig. TPS skulle tröttna och större ytor skulle öppna sig. Detta var budskapet och i en sådan här match kräver det tro, hopp och kärlek av ett fotbollslag att kunna genomföra det hela ända till slut med det där resultatet tickande i huvudet. I cupens femte omgång tillgrips ännu inte förlängning, utan oavgjort skulle ha fört matchen till straffavgörande.

Andra halvlek blev sådan som efterlysts. Sanni Ojanen och Senja Salo flyttade boll för att trötta ut de hårt arbetande TPS forwardsen. Taylor Aylmer agerade stor dirigent på mittfältet och de aktiva ytterbackarna Anna Nurmi och Hailey Whitaker fyllde på. Riikka Lilja, Silja Tuominen och Anni Hakasalo jobbade kopiöst på mittfältet, Dana Leskinen blev allt mer mobil och Aada Törrönen slet hund på topp. Under den första kvarten av andra halvlek hade Dana fått fyra målchanser, men Roine och målramarna stod såsom förhäxade denna afton. Även Riikka Lilja kom till avslut mitt i den kompakta försvarssörjan TPS byggde upp framför mål.

Som sig bör kom TPS tålamod även nästan att betala sig då vi kom in i sista kvarten. Nelly Lehtilä fick, genom sällsynt slarvigt försvarsspel för att vara i går en chans att styra in bollen vid bakre stolpen, men till all lycka för Åland United gick den centimeter utanför Jessica Kiviahos mål.

Mer energi mot slutet fick vi då Tilda Råtts kom in i den 75e minuten. Tilda borgade för smarta styrningar och lite mer begränsad löpning för Leskinen. Chanserna fortsatte komma mot ett allt mer exalterat hemmaförsvar. Törrönen, Lilja, Leskinen. Över, förbi, räddas av Roine. Under mål kan man inte skjuta, men vore det möjligt hade det säkert också hänt.

Sedan, i matchens 85e minut kom det äntligen. Riikka Lilja lyfte in en hörna som TPS uppoffrande försvar lyckades stöta ut ur straffområdet. Där fanns dock Taylor Aylmer som lugnt och kontrollerat spelade ut bollen på nytt till Riikka. Det nya inlägget seglade mot bakre stolpen och där kom Sanni Ojanen med kraft och fart och, äntligen satt bollen i nät. 0-1 och bara att hålla ut.

Så bara var det väl inte. Akusti Salonen på TPS bänken formerade omedelbart om laget sitt till en 3-4-3 formation och i den 87e minuten var det väldigt nära utjämning. TPS hade tre avslut på raken, som stoppades av Åland Unitedförsvarare som slängde sig i vägen för bollen framför eget mål. Till slut fick inhopparen Meri-Tuulia Reponen klämma på och bollen hamnade över ribban och en för tillfället förlösande inspark var utfallet. Minuten efter tog matchen ut sin rätt och äntligen fick Dana Leskinen träff, då hon drämde in bollen efter ett anfall så typiskt för denna cupdrabbning. 0-2 och saken var väl rätt klar. TPS fortsatte att försöka och tog upp sin målvakt på fasta situationer bland annat. Båda Åland Uniteds inhoppare, Minna Kurtén och Pille Raadik fick göra insatser under sin korta tid på planen för att säkra segern.

Seger i Åbo alltså och Åland United avancerar till kvartsfinal i Finlands Cup för damer 2023. Lottningen för dessa kvartsfinaler sker tisdagen den 11/7 och matchen i sig spelas första helgen i augusti. Själva Cupfinalen är angiven till söndagen den 1/10 på Olympiastadion i Helsingfors, men dit är det ännu lång väg.

Åland United uppträder på hemmaplan den 22/7 då Nationella Ligan fortsätter. För motståndet den dagen står ONS.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Senja Salo, Sanni Ojanen, Hailey Whitaker- Taylor Aylmer (90+2a Pille Raadik)- Anni Hakasalo (75e Tilda Råtts), Silja Tuominen (90e Minna Kurtén), Riikka Lilja- Dana Leskinen, Aada Törrönen