top of page

Det blev cirkus igen, men denna gång förlust mot KuPS

KuPS tränare Ollipekka Ojala sade inför matchen att han önskar slippa drama och cirkus denna gång i det redan klassiskt tokiga mötet mellan Åland United och KuPS. En enda gång under lagens möten har man hittills spelat en "vanlig fotbollsmatch". Detta hände förra året då Åland United rätt enkelt besegrade Kuopiolaget på hemmaplan. Alltid annars har det skakat, bullrat och hänt de mest oerhörda saker. Så även denna septembereftermiddag.


Enkelt beskrivet kan man kalla matchens första halvlek för en bra fotbollsmatch mellan två goda lag. Vissa beskriver halvleken som händelsefattig, men det är väl just bristen på cirkus de menar då. Redan i matchens första minut hade hemmalaget en närapå chans då Cassandra Korhonens inlägg nästan nådde Monica Hagström som hårt attackerade Emma Immonen i KuPS målet. Även i övrigt dominerades inledningen av Åland United och bollinnehavet resulterade i några farliga sekvenser framåt under de första 10 minuterna.


KuPS, som försvarade ganska lågt och centralt under inledningen av matchen kom de facto till avslut några gånger trots hemmalagets dominans. Både Aino Kröger och Lavdije Begolli hade skott på mål som Matilda Nurmi i Åland Unitedmålet fick jobba med. I andra ändan kom Cassandra Korhonen vid en par tillfällen till avslut efter ganska goda anfallssekvenser av hemmalaget. En nick förbi på inlägg av Mariana Jaleca och ett skott över mål var det närmaste hon kom i detta skede.


Sedan, då halvleken närmade sig sitt slut skulle även resultattavleskötaren David Koskinen få arbeta. En lite tursam passning från Neea Berg, som både Sanni Ojanen och Maryette Karring missade att bryta hamnade till Aino Kröger som inte alls var buskablyg utan pangade bollen med kraft och precision i krysset. 41 minuter var spelat i detta skede. Trots att Sarah Troccoli hade ett avslut, som dock gick över målet precis innan halvtid hann man igen från bortalagets sida. En längre boll satte notoriska målskytten Gentjana Rochi i en 1 mot 1 situation som hon använde sig av på bästa möljiga sätt. Ett ryck som friställde henne och en placering utom räckhåll för Nurmi gjorde siffrorna till 0-2 i halvtid.


Under halvtidsvilan ljöt Steve Beeks och lagkaptenerna självförtroende och förtröstan till laget. Detta var ingen match som rättvist var 0-2, utan vi hade helt enkelt gjort två misstag och motståndarna var tillräckligt bra för att utnyttja dessa. Beeks framhöll dessutom de egna personliga uppgifternas betydelse för kollektivets framgång.


I början av andra halvlek hade Korhonen ett skott utanför Immonens främre stolpe innan kallduschen levererades. I den 61a minuten pangade Aino Kröger in en frispark i krysset och gav KuPS en till synes ointaglig ledning med 0-3. Sen bara började det hända. Redan 2 minuter efter målet kom Sarah Troccoli åt att nicka på mål efter en frispark. Immonen sträckte sig till en fotparad och Anna Westerlund som var alert på returen var bara centimeter ifrån att få ett nytt avslut. I den 66e minuten friställde Troccoli Korhonen med en briljant djupledsboll och Cassandra avslutade av hjärtans lust i klykan. 1-3 var det där och bara början faktiskt.


I 70e minuten gjorde Åland United ett byte som kan komma att anses historiskt om en si så där 10 år. Kämpande Mariana Jaleca kom ut och in på planen sprang, för första gången i en Åland Unitedtröja 14 åriga Olivia Ulenius. Ännu i dag skulle hon inte personligen antecknas för annat än gott jobb och en par goda framspelningar, samt fantastiskt självförtroende, men som undertecknad, som såg Adelina Engmans inhopp som 13 åring känns det som värt att nämna. Vi var där och såg detta!


Själva matchen hade nu också kommit in i en riktig flow period för hemmalaget. I den 78e minuten fick Cassandra Korhonen igen bollen av Sarah Troccoli och ställdes ensam på kontring mot KuPS mittbackar Cuevas och Pantuso. Cassandra avancerade, drog Cuevas och sköt bollen i mål utom räckhåll för Immonen. Dagens säkert mest högklassiga prestation, alla kategorier. 2-3 alltså och då Sarah Troccoli nickade in Monica Hagströms hörna två minuter senare och utjämnade matchen, då hade Ollipekka Ojalas förhoppningar om en "vanlig fotbollsmatch" redan grusats.


Det återstod 10 minuter att spela. KuPS hade inga intensioner att nöja sig med oavgjort och Åland United hade segervittring. Gentjana Rochi vände och vred och om hon inte blockades av Anna Westerlund, eller någon annan uppoffrande försvarsspelare fanns Matilda Nurmi i målet och samlade upp det hela. Sedan, precis då 90 minuter hade spelats tog duktiga mittfältsspelaren Emma Peuhkurinen en hörna från höger för KuPS. Nurmi kom åt att boxa bollen utåt, men stördes så pass att hon inte fick en ren träff. Därmed hamnade kulan framför Aino Krögers fötter och desperat sparkade hon mot mål och kan man se, den gick in, bollen. 3-4 i absolut sista minuten. Cirkusföreställningen var därmed fullbordad och KuPS tog ett ännu starkare grepp om ligatiteln.


En tuff och riktigt spännande match blev det. Steve Beeks hade inte mycket att tillägga efter matchen:

"Vilken j..a match. Vi visade karaktär genom att ta oss tillbaka in och de visade varför de leder ligan genom att brottas fram en seger. Vi har tre matcher kvar och siktar så högt det går. Sen är det ju också cupfinal!"


Nu stundar FIFA uppehåll och även från Åland United kommer några spelare att åka för att representera sina länder. Den 25 september är det dags igen. Då är det bortamatch mot TiPS som gäller.


Åland Uniteds lag: Matilda Nurmi- Maryette Karring, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik, Anni Miettunen- Sarah Troccoli, Catarina Realista, Monica Hagström, Mariana Jaleca (70e Olivia Ulenius)- Cassandra Korhonen232 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page