top of page

Då är det dags! Cupen 2022 inleds på söndag!

Från guldjublet på Olympiastadion i oktober har tiden nu gått så pass att vi redan skriver säsongen 2022. På söndag börjar nästa Cuptävling, där Åland United kastar sig in för att kämpa om den tredje raka titeln, och den fjärde raka finalmatchen. Det är så klart onödigt att framhålla, men vi säger det ändå. Det är långt till oktober och dessa första gruppspelsmatcher nu i januari och februari måste klaras av på ett bra sätt för att vi ska kunna kämpa vidare i kvartsfinalerna i mars.


Först ut i år är samma lag som var sist ut i fjol. Finalmotståndaren från oktober, PK-35 Vanda står som hemmalag nu på söndag. PK-35 Vanda har ju en stor cuphistoria och har tagit hem trofén fyra gånger hittills. Klubben, som i fjol började finna sig själv igen efter året i nästhögsta serien tränas fortsättningsvis av Jari Väisänen. Alla som lite följt med fotbollen vet att Väisänens PK-35 Vanda spelar en utpräglad possession football, där man flyttar bollen på små ytor och inte räds för att bedriva kortpassningsspel på alla delar av planen.


Lagets främsta offensiva kraft Oona Sevenius lämnade klubben under vintern och återfinns detta år i HJK. Som övriga märkbara spelarförluster kan vi nämna Anna Olmala som gått till Ilves och Laura Kölhi som i år förstärker liganykomlingarna NJS. Även målvakten Sanni Solehmainen som i fjol fick ta ansvar under en tid på hösten har lämnat och finns numera i HIFK. På plussidan kan man nämna spelare som Rebecca Kindstedt från Honka och TiPSduon Jenni Huttunen och Elina Mankki.


En hel rad med rutinerade spelare till och med från de gamla guldåren finns kvar i Laget. Sanna Saarinen, Netta Koso, Velma Oikarinen och Roosa Bröijer är exempel på sådana som har upplevt klubbens storhetstid och de upprätthåller kulturen som gör att de rödsvarta är oerhört svåra att vinna över hemma i Myrbacka. Unga krafter som Eerika Appelqvist och kanske framför allt den offensiva Wilma Forsblom fyller på och kommer denna säsong att ta ännu mer plats som de tongivande spelarna i detta spelskickliga lag. PK-35 Vanda inledde sin lagträning redan i december och har förberett sig för söndagens match med omsorg. Faktum att matchen kommer att spelas inne i Myrbackahallen utan publik tar dock bort lite av magin kring Väisänen och hans borg.


Steve Beeks och Åland Uniteds tränarstab har förberett sig tre veckor för detta stora cupmöte. Laget, som till en del är nytt har tränat ihop sig och på samma gång bedrivit försäsong i fysisk mening. Två inofficiella träningsmatcher mot pojklag har spelats och sett till förutsättningarna är man redo att fajtas om seger nu på söndag. Det behövs en sådan för att kunna andas lite lättare inför de två hemmamatcherna de nästkommande helgerna. Gruppsegraren och de två bästa tvåorna från de sex grupperna går vidare till kvartsfinal och både Åland United och PK-35 Vanda siktar på just segern.


Några små skavanker har uppdagats under veckan, men i skrivande stund är det oklart i vilken mån dessa förhindrar spel. Nyaste förvärvet Helena Bozic kommer även hon att ha anslutit, samt tränat med laget och därmed kommer största möjliga variation i laguttagningen att möjliggöras. Den stora kampen inför matchen förs på kansliet då alla transfers måste fås klara innan helgen. Transferfönstret öppnade på torsdag morgon och stämplar från hela Världen måste fås ihop för att alla spelare ska kunna vara matchklara på söndag. Linnéa Johansson har gjort allt som finns att göra och nu bara hoppas vi att de internationella förbunden och de gamla klubbarna är lika effektiva.


Matchen spelas alltså inne i Myrbacka fotbollshall och sparkar av klockan 14.00. Ingen publik kommer att kunna släppas in på grund av lokala coronarestriktioner. Man kan ändå se hela alltihop i direktsändning genom att betala 10€ och lösa ut matchen på https://solidsport.com/pk-35-vantaa/games/g/a6e3i9er


Det är alltså dags nu! Åland United 2022 har sin första kamp! Häng med på tåget och hjälp oss att föra det till rätt station i år!


240 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page