top of page

Cupen börjar mitt i cupen!

Finlands Cup för damer har spelats sedan 1981. Årets tävling började i våras. Åland United går nu på torsdag in i tävlingen som ett av de 16 bästa lagen. Tack vare semifinalplatsen i försäsongens Nationella Cup har vi sluppit de tidigare omgångarna och kommer alltså rakt in i femte omgången. Detta gäller för övrigt även motståndarna och hemmalaget TPS som även de kvalade in direkt till denna omgång genom sin prestation i våras där vägen slutade i semifinalförlust mot slutsegrarna HJK med 0-3.


Cupen är en speciell tävlingsform och matcherna är ofta annorlunda till sin karaktär än i serielunken. Inför femte omgången har redan två lag ur Nationella Ligan eliminerats. ONS förlorade mot Ilves i fjärde omgången och även FC Honka fick se sig slaget, av division 2 klubben JäPS i samma omgång. Kvar nu bland de 16 sista är 8 lag ur Nationella Ligan, tre från Damernas Etta, tre från tvåan och två lag från trean. Som brukligt i ett cupsystem står alltså kvartsfinalplatserna nu på spel. Dessa kommer att spelas den första helgen i augusti. Själva Cupfinalen går som traditionen bjuder på Olympiastadion i Helsingfors den 1 oktober.


Åland United har på senare år blivit känt som ett riktigt cuplag. Fyra år i rad har vi nått fram ända till finalen. 2019 förlorade vi 0-1 mot HJK, men sedan 2020, 2021 och 2022 har det blivit seger. Det är ju egentligen orealistiskt att tänka sig att vinna samma turnering fyra gånger på raken. Åland United är dock en klubb som fungerar orealistiskt väl och därmed tänkte man åka till Åbo nu på torsdag för att hålla lågan levande. Det gäller inget annat än att lyckas vinna mot TPS på Övre Plan och avancera.


TPS är ingen ovanlig cupmotståndare för Åland United i modern tid. Lagen möttes också 2019, 2020 och 2021. Dessa matcher var dock rätt ensidiga och Åland Uniteds sammanlagda målskillnad från dessa är 13-0 (3-0, 3-0 och 7-0). Den anrika Åboklubben har faktiskt inte heller någon stor cuphistoria bakom sig på damsidan. Ingen final har man mäktat med. Den främsta placeringen på senare år har varit semifinalförlusten 2016 då de blivande segrarna PK-35 Vanda vann efter straffläggning. All historia till trots är det en fotbollsmatch som går fram till att någon segrar denna torsdag. Avspark är klockan 17.00.


TPS har efter vårens framgångar i Nationella Cupen blandat och gett. Succésegern mot HJK har sedan bytts mot flata tillställningar och små förluster. Framför allt hemmaplan, som på förhand slogs upp som lagets styrka har varit tuff för de svartvita. Åland United tog bland annat hem en formidabel 5-0 seger just på Övre Plan för några veckor sedan. Nu är det ny match och ny tävling. Får Akusti Salonen sitt lag att prestera som bäst får Åland United nog en svettig afton i Åbokvällen.


Åland United har återvänt till träningsplanen efter den bejublade segern i Helsingfors på söndagen. Så mycket annat än återhämtning och ny uppladdning hinner man inte med, men Steve Beeks och laget tar allvarligt på uppgiften. Förutom Jacqui Hand som är på VM uppdrag med Nya Zeeland, Olivia Ulenius som är på landslagsuppdrag med Finlands U17 landslag och Louise Andersson som fortsatt inte är i matchform finns en hel trupp att tillgå. Åland kommer ju att åka iväg till Öspelsturneringen precis efter cupmatchen och de 4-5 matcher som där väntar under en vecka kommer att tära på ordentligt. Utan att kompromissa gäller det för Åland United att disponera spelarnas belastning rätt gällande klubb- och representationsuppdrag. Troligen kommer endast Minna Kurtén och Pille Raadik från Öspelstruppen att åka till Åbo.


Dessvärre kommer matchen inte att gå att se annat än genom att själv komma till platsen. Klockan 17.00 går alltså avsparken på Övre Plan i Åbo. Direkt resultatservice går att få från https://tulospalvelu.palloliitto.fi/category/NSC!spljp23/tables
155 visningar

1 Comment


Tommy Eriksson
Tommy Eriksson
Jul 04, 2023

Övre plan kan jag guida till personligen efter ett intressant studieår i åbo för ca. 30 år sedan. Väldigt vackert belägen på en hög höjd i åbo troligtvis därav namnet övre plan. Väldigt vackert belägen i anslutning till en motionsb ana kanske den enda i sitt slag i centrala åbo. Tyvärr läste jag mig just till att matchen går på torsdag så jag har tyvärr förhinder. Nå kul om åu tar dubbeln i år vilket borde vara fullt möjligt. Om inte så är det viktigaste att ta hem ligan som ger europaspel. Lycka till tps borde vara ett överkomligt motstånd

Like
thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page