top of page

Cupen börjar igen på lördag

Nästan två månader efter den knappa förlusten i den historiska första cupfinalen för Åland United börjar redan nästa cupäventyr. Nu på lördag, den 3 augusti spelas den så kallade Superomgången i Damernas Finlands Cup för 2020. Alla lag ur Damernas Liga är lottade på bortaplan mot ett lag ur en lägre serie. Vinnaren i denna match går direkt till cupens gruppspel i vinter. Förloraren får spela en kvalcup under hösten där de två bästa lagen sedan gör de 10 segrarlagen från Superomgången sällskap i gruppspelet. Så att. Man faller inte ur hur det än går i Superomgången. Men man hamnar att spela 4 matcher till under hösten för att gå till gruppspelet om man inte gör det.


Superomgången smygstartade redan under tisdagen då Honka besökte PK-35 Vanda på grund av att hemmalaget, trots att de alltså agerade lag ur lägre serie i denna match, har Champions League inför sig denna inkommande vecka. Honka vann med 1-0 och Vandalaget får alltså kvala in till gruppspelet genom dessa fyra cupomgångar, ifall man lyckas vinna hela vägen.


För Åland United blir det, precis som i cupen 2017 att åka till Esbos Alberga för att möta division 2 laget FC Espoo. Då senast låg vi risigt till och hade 2-2 innan vi under andra halvlek steg fram och var helt enkelt så mycket bättre att en ganska klar seger kunde bärgas. I fjol mötte FC Espoo ovannämnda PK-35 Vanda och hade faktiskt Myrbackalaget i gungning genom att leda 2-1 ännu rätt långt in i matchen. Till slut slocknade de även denna gång och PK-35 Vanda kunde kvittera ut en seger i Superomgången. FC Espoo på sin hemmaplan i cupen är dock alltså ingenting att leka med.


Ventre Sabatinos lag, som ligger fyra i Division 2 grupp B efter 10 matcher är ett ambitiöst lag. Aurora Troberg, som både spelade mot ÅU 2017 och ännu i fjol i FC Espoo kommer att göra sin Champions League debut med PK-35 Vanda om någon dag. Siiri Perälä, som passande nog spelar med nummer 9 har också gjort 9 mål på lagets 10 matcher. Perälä själv har dock bara medverkat i 9, så hon är en målfarlig spelare att hålla koll på för Åland Uniteds försvar. I allmänhet kan man dessutom konstatera att Esbolaget är i god form för tillfället. Man har vunnit sina tre senaste seriematcher med sammanlagda siffrorna 14-3. Man har också förlorat med klara siffror tidigare under säsongen, så ska vi hitta ett kännetecken för FC Espoo blir det att man gör många mål i deras matcher. Precis som Åland Uniteds matcher brukar vara fåmåliga. Upplagt för en intressant kamp alltså.


Åland United, som i 2019 års upplaga lyckades bryta det gamla cupspöket genom att ta sig ända till final har fått blodad tand och ser ingen orsak att inte gå hela vägen även i detta års cup. Först gäller det att klara av denna Superomgång för att komma direkt in i gruppspelet utan att behöva kvala under hösten. Signy Aarna har tydliga tankar om matchen:

"Det är aldrig lätt att spela mot sådana här lag som man inte vet så mycket om. Vårt mål är så klart att vinna matchen och vi kommer absolut inte att underskatta våra motståndare. Blir matchen sådan är den ett utmärkt tillfälle för oss att jobba med anfallsspelet och träna på att göra de där målen. Men ett är säkert och det är att det inte kommer att gå så lätt. Vi får helt enkelt kämpa oss fram till en seger så vi kommer vidare i denna tävling! "


Som det har brukat vara på senaste tiden är det endast Maryette Karring, som förvisso återvänt till bollträning, och Rebecca Björkvall som saknas ur matchtruppen. I övrigt är det Åland United i all sin prakt som ska klara detta första hinder på vägen mot cupfinalen 2020 då vi vill ha vår revansch för i år.


Avspark på Alberga Stadion klockan 13.15 nu på lördag, den 3e augusti 2019.
120 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
annons_ålandstidningen_ÅU-Ilves-160424 kopiera.jpg
bottom of page