top of page

Bortaseger i soligt Åbo

Med två raka segrar seglar Åland United hem i sommarsolnedgången. En het julilördag lyckades ÅU, efter en lite svagare första halvlek blomma ut i offensiv fotboll under den andra halvan mot TPS på Övre Plan i Åbo och klarade av att bärga tre poäng med segersiffrorna 1-0 .

TPS mönstrade ett lag som till många delar skiljde sig från truppen som hade mött KuPS förra helgen. Man pressade högt och störde Åland Uniteds uppspel under långa tider i inledningen. TPS kom åt att ha en par farliga hörnor och ett långskott av Saija Östlund som knappt missade ribban innan ÅU fick till ett farligare anfall. Rosa Maria Herreros Ossorio foulades av Emma Santamäki i den 13e minuten. Domaren Oskari Helenius valde dock att inte döma frilägesutvisning, utan Santamäki fick en varning och den på följande frisparken sköts över mål av Sara Nordin.

Matchen böljade från ända till ända. Många långa anfall syntes inte, utan det var mycket fråga om kamp och sedan längre bollar i avsikt att frispela forwards som löpte framåt. Signy Aarna hade en par lägen vid runt halvtimmen spelat. Första avslutet gick förbi då hon frispelats av Monica Hagström. Det andra läget, som uppkom efter att Emelie Johansson aggressivt försvarat bollen till laget och direkt spelat fram Signy, resulterade i ett skott som Siiri Välimaa i TPS buren räddade.

Mot slutet av halvleken fick TPS ännu en par målchanser. Först var det Östlund som ännu en gång sköt ett långskott över mål och sedan var det Annika Haanpää som vände i boxen och fick helt fri fot framför Åland Unitedmålet. Tack vare Anna Westerlunds uppoffrande försvarsspel dämpades dock skottet till den grad att Anna Tamminen kunde fånga bollen med lätthet.

I halvtid dirigerade Samuel Fagerholm och Vesa Kumpula om laget i omklädningsrummet. Pressen ändrades för att ge mittfältet mer realistiska chanser att försvara och klarare linjer för anfallsspelet målades upp.

Andra halvlek blev sedan en mycket bättre historia för bortalagets del. Redan två minuter in på halvleken kom matchens enda mål, då högerbacken Pille Raadik slog ett inlägg som vänsterbacken Emelie Johansson nickade in. En kanonstart på andra delen av matchen.

Åland United fortsatte rada upp rätlinjiga anfall och aggressivt spel under största delen av andra halvlek. Sara Nordin, Monica Hagström , Rosita, Signy Aarna, Bri Campos, Selma Viktorson och Phoenetia Browne hade alla lägen, eller framspel till sådana minst en gång. Sammanlagt 10 kvalificerade målchanser radade ÅU upp under den andra 45 minutern. Närmast kom Pho Browne som i den 87e minuten träffade stolpen, Siiri Välimaa, som utsågs till TPS bästa spelare gjorde också ett hästjobb genom att stå rätt, samt göra några goda räddningar.

Matchen var dock tuff i det ganska heta vädret i Övre Plans konstgräsgryta. Även hemmalaget kom åt att bli halvfarliga vid en par tillfällen. Saija Östlund hade ett långskott som Anna Tamminen räddade till hörna och en par farliga inspel som sedan räddades genom uppoffrande Åland Unitedbackar förekom. Dock gjordes inga fler mål och Åland United kunde kvittera ut en bortaseger och tre poäng.

Samuel Fagerholm var lättad och glad efter segern:

”Självklart är det skönt att vinna. Tidigare i år har vi spelat sådana här matcher och fått oavgjort eller till och med förlorat. Vi är i en positiv flow just nu och det ska bli hur inspirerande som helst att blicka fram emot HJK matchen nästa helg.”

Åland United fortsätter alltså ligaspelet lördagen den 20/7 klockan 17.00 på WHA. Då kommer HJK till Mariehamn och Åland United ska försöka få revansch för de två förlusterna man hittills i år åkt på mot serieledarna.

ÅUs lag: Anna Tamminen- Emelie Johansson, Tiia Peltonen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Sara Nordin, Selma Viktorsson (77e Phoenetia Browne), Bri Campos- Monica Hagström (87e Isabella Mattsson), Signy Aarna (84e Sofia Lindström), Rosa Maria Herreros Ossorio

TPS lag: Siiri Välimaa- Frida Lähteenmäki, Emma Santamäki, Laura Kattelus, Netta Laasio- Saija Östlund, Sini Laaksonen- Jenni Rannus (76e Nelly Lehtilä), Annika Haanpää, Julia Sainio (66e Milla Rantamäki)- Emilia Ukkonen