top of page

Borta mot serieledare och nykomlingar på lördag

Femte omgången av Nationella Ligan spelas inkommande helg. Åland United reser till Helsingfors och Rönnbacka där nykomlingarna PK 35 Helsingfors står för motståndet på sin nyrenoverade MagneCit Areena som de facto gör ligadebut. Detta är PK 35 Helsingfors andra hemmamatch och den första tvingades man spela på "främmande ort" i Parkstad och därmed är detta den första matchen i Nationella Ligan på det nya konstgräset i Rönnbacka.


Åland United och PK 35 Helsingfors möttes faktiskt redan under säsongen 2019 i cupens gruppspel. Åland United var den gången 3-0 bättre i Eckeröhallen, men under säsongen kunde alltså Helsingforsiskorna slå sig fram till ligakval där man efter dramatiska skeden besegrade IK Myran i ett dubbelmöte som till slut avgjordes med straffsparkar.


Den första ligasäsongen för klubben har börjat i flygande fläng och Rami Rantanens ungdomliga och skickliga spelare har vunnit både mot den mera framgångsrika systerföreningen PK 35 Vanda och TPS samt kvitterat ut två 1-1 resultat, mot HJK och TiPS. Med sina 8 poäng ligger man alltså i topp så här inför femte matchen och Åland United, som ligger en poäng efter kommer att få en tuff uppgift att bekämpa ivern och flytet som PK 35 Helsingfors besitter. Laget är alltså samspelt sedan många år i ungdomssammanhang och har sedan framgångsrikt samlat upp spelare med rätt personlighet och motivation från andra klubbar i främst huvudstadsregionen. Två spelare tappade man inför säsongen. Dessa var Ella Burton, som gick till HJK och Anna Nurmi som huserar i TiPS. På plussidan ser vi, bland andra målvakten Lotta Rosenström från HJK, Alina Schrey från Honka, Katja Hakala från TPS och förstås Mikaela Miksu Frondelius, som ju spelade för Åland United och sedan lånades till PK 35 Vanda för slutet av säsongen 2019.


Hemmalagets två mest framstående spelare så här långt är nog lagkaptenen och offensiva mittfältaren Amanda Rantanen, som kan dominera anfallsspelet om hon ges en chans och sedan giftiga avslutaren Anita Abu. Dessa tu har hittills tillsammans gjort 6 mål på de fyra inledande matcherna. Den ungdomliga ivern är en styrka, men på samma gång säkert också akilleshälen, som kommer att visa sig under serielunken. För Åland United gäller det att angripa just den hälen denna lördag.


Åland United ligger som sagt helt hyfsat till i tabellen. Efter att ha fått igång målskyttet ordentligt i Jyväskylä åkte man på ett bakslag förra helgen hemma mot Ilves och tvingades lämna WHA med 0-1 i baken efter att ha totaldominerat första halvlek.


Tilde Hellund finns fortsättningsvis med IK Myran, Rebecca Björkvall rehabtränar och även Ode Fulutudilu utgår ur lördagens matchtrupp. Isabella Mattsson närmar sig, men det är bäst att inte spå om hennes spelande ännu denna helg. I övrigt är truppen fit for fight och full av revanschlusta.


Pille Raadik, som år efter år gör sin grej i Åland Uniteds försvarslinje spelar sin första ligamatch mot just detta lag:

"Det blir en intressant, hård och spännande match att spela i helgen. De har börjat säsongen riktigt bra, och är på första plats just nu. De är ett starkt lag med unga talangfulla spelare. Jag känner att vi har inte visat vilket lag vi är och hur bra vi kan vara ännu. Vi har börjat matcher bra,men det räcker inte att bara börja bra. Vi måste hålla uppe den nivån och det tempot i 90 min. Jag tror att vi nu är redo att steppa upp och spela en riktigt bra match efter tuff förlust förra helgen."


Matchen sparkar igång på MagneCit Areena i Rönnbacka, Helsingfors klockan 14.00 på lördagen. Är man inte där kan man se den direkt på Ruutu+, och/eller lyssna på Åland Uniteds ljudreportage i direktsändning på Åland Uniteds Youtubekanal.


198 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page