top of page

Back to business- HPS hemma på lördag

Efter en rekordlång paus i spelandet återvänder Åland United till Nationella Ligans serielunk denna lördag. Även HPS, som likt de övriga lagen har haft ett förlängt sommaruppehåll till följd av EM spelar nu sin första tävlingsmatch på lite mer än en månad. Detta sker på Wiklöf Holding Arena klockan 18.00 nu den 23e juli.


Rent krasst är matchen ett mittenmöte, då Åland United ligger fjärde och HPS sjätte i serietabellen. Bägge lag har dock både nerv och utmaning i spelet då Åland United jagar för att komma ifatt lagen just ovanför som ligger på medaljplaceringar och HPS ser realismen i att överträffa åtminstone de allmänna förväntningarna och kvala in till det övre slutspelet, som i år kallas Mästerskapsserien.


HPS är ett väldigt obekvämt lag att möta. Redan i fjol fick Åland United bjuda till sitt allra bästa för att gå segrande ur striderna och i år fick man vara tacksamma över att resa sig till oavgjorda 3-3 i bortamatchen i Helsingfors. Mari Savolainens lag är på det hela ganska erfaret, med ikonerna Aino Lehtinen och Piipa Kämppi i spetsen. En väldigt stark identitet och en känsla av brist på "trams" speglar lagets spel. Kan man vända med boll, då gör man det. Kan man driva på ytor, då gör man det. Har man chans på mål, då skjuter man. Behöver man spela hårt, då gör man det. Mycket enkelt, men ändå tufft att bemästra för vilket lag som helst.


HPS ligger alltså fjärde i Nationella Ligan. Senast laget spelade var den 18e juni och då förlorade man 0-2 mot HJK. Före den matchen hade man dock en svit på fem matcher utan förlust. Det kommer att krävas koncentration och kvalitet för att välta lördagens motståndare.


Även Åland United har ju haft ett långt matchuppehåll, som förutom spelarna som spelat landskamper och EM har utnyttjats genom lite semester, en hel del personligt träning och sedan till slut en par veckors lagträning hemma i Mariehamn. Förra helgen spelade laget en inofficiell träningsmatch mot pojkar från IFK Mariehamn och denna vecka är sedan en normal vecka mitt i säsongen. Steve Beeks har, förutom några små hälsobekymmer, som torde klarna mot slutet av veckan en frisk trupp att jobba med. Ett avbräck, förutom Louise Andersson som fortsättningsvis är långtidsskadad, är Dom Bond-Flasza som tyvärr tvingas till operation och inte kommer att vara spelbar mera under denna säsong. Dom har, i samförstånd med klubben åkt hem till Kalifornien och kommer att opereras, samt rehabiliteras där. Åland United tackar för tiden hon var här, beklagar att det blev kortvarigt och önskar Dom all lycka framledes, inte minst i VM nästa sommar dit hennes Jamaica har kvalificerat sig igen.


Det är alltså dags att kavla upp ärmarna i sommarvärmen och se till att det spelas bra fotboll på Wiklöf Holding Arena ända fram till oktober nu. Åland United har chans på medalj och den kommer vi att försöka uppnå. Det krävs dock mycket av laget och vi hoppas att en allt stridare ström av åskådare ska vilja komma till matcherna för att följa oss på plats. Är man sjuk, eller någon annanstans går det som vanligt att se matchen via Ruutu+ Lördag klockan 18.00 på Wiklöf Holding Arena alltså.126 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page