top of page

7-0 hemma i cuppremiären

Matcher i januari och februari brukar kunna vara ganska nötiga och dessutom avfärdas som "bara vintermatcher". Nu var det dock tävling och Åland United hade ett uppdrag. Målet för matchen mot TPS på Wiklöf Holding Arena denna kyliga lördagsafton var helt enkelt att skapa ett gott utgångsläge för avancemang i cupen. Det lyckades och vi har slagläge inför den andra matchen, som spelas den 27 februari i Tammerfors mot Ilves. Går allt väl kan vi få spela en kvartsfinal i mars och fortsätta att hänga kvar i tävlingen för att försöka försvara vår titel.


Redan innan matchen kom igång uppstod lite dramatik, då domaren Lotta Vuorio inte godkände planen, då där inte var tillräckligt uppkörda kanter och även isbildning i straffområdet. Mariehamns Stads planskötare gjorde vad de kunde tillsammans med Åland Uniteds volontärer som både med traktor och manuell snöskovel ordnade så att fotboll kunde spelas bara någon minut försenat.


TPS inledde piggt och pressade högt. Åland United hade lite svårt att komma igång och den tilltänkta spelidén fick söka sin form en tid. I den 13e minuten fick man dock ett resultat att jobba på, trots att både resultattavlan och klockan på Wiklöf Holding Arena hade frusit och inte gick att få igång. Anni Miettunens hörna nickades in framför mål av Sanni Ojanen. Cassandra Korhonen skötte sin roll framför målvakt i fasta situationer på ett ypperligt sätt och skarvade bollen i mål. 1-0 till Åland United där.


Första halvlek fortsatte i hemmalagets dominans trots att spelet kändes lite krystat. TPS kom även de till en kontring då man på tränaren Akusti Salonens direkta direktiv pressade hårt mot Sarah Troccoli. Jenni Kauppi lyckades erövra bollen i Åland Uniteds uppspelsfas och kunde spela Laura Linnala fri. Linnala avancerade framåt till skottläge, men sköt bollen rakt mot ÅU målvakten Christina Dinesons uppsträckta händer. I övrigt var det Åland United för de flesta slantarna. Lite slarv och lite otålighet gjorde att man nog fick till ett tryck, men inte så många målchanser. De målchanser man fick till blev sedan ofta avblåsta för offside i och med lite olycklig timing. I den 44e minuten skulle det dock bli 2-0. Igen kom målet på hörna och denna gång var det Anna Westerlund som resolut nickade in Anni Miettunens hörna utom räckhåll för Inkeri Niemi i TPS målet.


I halvtid manade Steve Beeks på sitt lag att inte nöja sig med 2-0, utan sträva efter mera. Tålamod och rätt beslut med boll betonades också. Det hela bar sedan frukt under början av andra halvlek. I 47e minuten skapade hemmalaget ett farligt tryck i TPS straffområde. Det resulterade sedan i ett skott över mål av Dana Leskinen. Minuterna efter det ven det duktigt kring Inkeri Niemis öron. Signy Aarna sköt och Leskinen hade en ny chans som gick snäppet utanför bortre stolpen. I den 49e minuten blev det sedan mål. 3-0 kom till genom ett inlägg av Miettunen och en språngnick av Sara Troccoli.


3-0 var egentligen bara början på en magisk kvart då 4-0 kom i den 52a minuten på avslut av Signy Aarna till följd av ett eminent anfall. 5-0 blev det i den 56e minuten då Cassandra Korhonen tog hand om en ribbretur efter skott av Leskinen. Som den målskytt Cassandra är gjordes inga misstag och nätmaskorna sjöng i de -5 grader Mariehamn bjöd på denna afton. 6-0 sattes sedan av Dana Leskinen efter förarbete från Monica Hagström i den 61a minuten och Dana spädde sedan på med dagens kanske snyggaste skott, i kryssett från vinkel en minut senare. 7-0 alltså då det återstod 28 minuter av den ordinarie matchtiden.


Steve Beeks passade på att byta under den sista halvtimmen och även Matilda Nurmi fick göra tävlingsdebut i målet för Åland United. Youtubepubliken fick också se unga spelare som Louise Andersson, Milla Rosenberg och Ellen Strömborg delta i spelet på ett förtjänstfullt sätt. Inga fler mål blev det dock och matchen slutade 7-0 till hemmalaget. Åland Unitd har tagit ett fast grepp om avancemanget från denna grupp 1 i Finlands Cup. Nästa helg möter TPS Ilves hemma i Åbo och den 27/2 är det alltså Åland United som reser till Tammerfors för att avgöra gruppen borta mot Ilves.Finns vi alltså bland de två bästa då matcherna är spelade har vi tagit oss till kvartsfinal. Man får väl tycka att lördagens insats har fört oss ett stort steg närmare just detta.


Åland Uniteds lag: Christina Dineson (66e Matilda Nurmi)- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund (71a MIlla Rosenberg), Pille Raadik- Sara Troccoli (60e Ellen Strömborg)- Dana Leskinen, Selma Viktorsson, Monica Hagström (66e Louise Andersson), Signy Aarna- Cassandra Korhonen


Bild: Ålandstidningen (Åland Uniteds Mediasponsor)


377 visningar

留言


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page