top of page

5-0 och hattrick på Wiklöf Holding Arena

Uttrycket "rättvist" är väldigt svårt att definiera i fotboll. När Åland United mötte PK-35 på Wiklöf Holding Arena denna söndag gjorde Åland United fem mål och hade kunnat göra fler. På samma gång spelade PK-35 riktigt bra fotboll under stora delar av matchen. Därmed var det väl "rättvist" att hemmalaget kammade hem segern, men på samma gång lite "orättvist" att siffrorna blev så stora, på samma gång som det är "rättvist" eftersom målen räknas i detta vackra spel.


Första halvlek var en ganska jämn historia, med stundtals fördel PK-35. Matchens första skott på mål avfyrades i den 15 minuten av gästernas Natalia Kusmin, men rakt på Christina Dineson i Åland Unitedmålet. Dana Leskinen i sin tur fick en chans 3 minuter senare, men avslutet blev för löst och hamnade i famnen på Tanja Kotoaro som fick jobba hårt i bortalagets mål.


Då spelet inte riktigt satte sig, utan både böljade och skuttade massor från sida till sida kom chanser att uppstå i bägge ända. Cassandra Korhonen nätade nästan i 19e minuten, men bollen rensades till hörna av Olivia Kåhre. En stund senare var det Amanda Rantanen som tvingade Dineson att kasta sig då hon fick till ett skott efter närmare en 40 meters löpning. Sedan, i minut 23 blev det till slut mål. Catarina Realista frispelade Korhonen som styrde bollen förbi Kotoaro i det samma som de båda krockade. 1-0 till Åland United, men långt ifrån sista gången som fysisk kontakt mellan de bägge spelarna skedde.


Den sista kvarten i första halvlek kom PK-35 att ta över mer av spelet och man kom, både med hjälp av bollinnehav och positiva löpningar att etablera ett tryck mot ÅU målet. Natalia Kusmin och Marie Mäkinen hade heta målchanser och man gjorde även ett mål, som underkändes av domaren Lotta Vuorio då Mäkinen dömdes vara offside. Åland United i sin tur kom i motanfall där Cassandra Korhonen kunde få leva loppan. Hon fick en jättechans framför mål på ett inlägg av Pille Raadik, men styrde över ribban. Sedan i halvlekens sista minut rundade hon Kotoaro, men fälldes och fick en straffspark som hon valde att själv slå. Straffen gick ner till vänster och Kotoaro hann få fingrarna på bollen så pass att den gick i stolpen och första halvlek slutade i ställningen 1-0 till hemmalaget.


Steve Beeks tog i halvtid fasta på några detaljer som hade gett Åland United problem, alltifrån presspelet till krystade uppspel. Andra halvlek skulle sedan bli en lite annorlunda historia.


PK-35 Helsingfors fortsatte energiskt, men Åland United kom att få mera ut av sitt eget anfallsspel så väl på mittfältet som längre fram i forwardslinjen. Dana Leskinen och Monica Hagström steg fram mer än under den första halvan och gav utrymme åt Catarina Realista att göra sina tacklingar och vinna boll. 2-0 skedde på hörna då Hagströms boll slogs i eget mål av Anita Abu. Före nästa mål kom Leskinen och Anni Miettunen åt att testa Kotoaro, som fick jobba hårt denna andra halvlek.


3-0 kom sedan i den 61a minuten då Dana Leskinen arbetat fram bollen till vänster åt Cassandra Korhonen vars inlägg kom till Mariana Jaleca. Jalecas första avslut räddades på mållinjen, men returen kom ut mot hennes vänsterfot och Marianas andra mål för Åland United var ett faktum. Tanja Kotoaro fortsatte kämpa hårt och räddade ett friläge mot Korhonen, men kunde inte sedan stoppa Cassandras 4-0 nick på ett fantastiskt inlägg av Leskinen, eller 5-0 friläget av samma Korhonen. Årets första hattrick på Wiklöf Holding Arena hade blivit till där.


Under sista kvarten fortsatte man spela positivt, men PK-35 fick också en par lägen att reducera. Olivia Kåhre hade ett hårt skott från liten vinkel som Dineson räddade till hörna och Amanda Rantanen sköt tre gånger utanför mål under slutet av matchen. Även hemmalaget kunde ha gjort fler mål. Cassandra Korhonen sköt Karen Reyes fina framspelning i stolpen och Dana Leskinen kom nära utan att få in bollen. 5-0 slutade matchen och Åland United steg upp till andra plats i tabellen.


Nu stundar två tuffa helger. Först är det HJK borta nästa lördag och sedan, den 29e väntar stormötet mot KuPS hemma på Wiklöf Holding Arena.


Steve Beeks var, trots den stora segern aningen fundersam efter matchen:

"Vi var riktigt dåliga under stora delar av första halvlek. Det finns mycket mycket att fundera kring här. Bra att vi hänger fast i ligatabellen i alla fall."


Nationella Ligan har kommit igång ordentligt. Nu gäller det att höja nivån ännu mera och dessutom fortsätta göra mål! Stora matcher på kommande nu alltså!309 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page