4-0 och tre nya poäng med hem till Åland

Det där med soliga eftermiddagar på bortaplan är ett gott koncept för Åland United just nu. Denna söndagseftermiddag tillbringades i solskenet på Algeco Areena i Rönnbacka, Helsingfors. Hemmalaget PK-35 hade inte fått en flygande start på årets ligaspel och inget skulle bli bättre denna dag heller.

Under matchens fem första minuter hade Åland United hunnit spela sig till fyra hörnor och en frispark på sista tredjedelen. Hemmalaget hade tvingats in i ett lågt försvarsspel redan från början. Just låga försvarsblock har varit utmanande för Åland United i och med det raka anfallsspelet man ofta bedriver. Nu fick man hål på skölden redan ganska tidigt, i den åttonde minuten, då Silja Tuominens djupledsboll skar igenom två försvarande lagdelar som en het smörkniv. Aada Törrönen fick bollen till fötterna och hemmamålvakten Tanja Kotoaros uppoffrande dykning hindrade målet från att uppstå direkt. Returen kom dock till Jacqui Hand som inte kunde missa det öppna målet. 0-1 till Åland United direkt under matchens inledande stunder alltså.

Första halvlek fortsatte väldigt långt enligt samma mönster. PK-35 hade svårt att etablera längre anfall och mycket av spelet gick ut på att värna det egna straffområdet. Åland United anföll aktivt och skapade en hel del målchanser. Riikka Lilja, Aada Törrönen, Taylor Aylmer och Dana Leskinen hade fina lägen och ytterbacken Hailey Whitaker hade till och med flera avslut på och just utanför mål. Inget ytterligare nätrassel blev det dock under den första halvleken och domaren Ksenia Koulik blåste av matchen för halvtidsvila i ställningen 0-1.

Andra halvlek började med en pigg sekvens av PK-35. Man lyckades pressa spelet mot Jessica Kiviahos mål och vann en par hörnor under de första minuterna av halvleken. Dock föll man snart in i första halvlekens mönster igen då Åland United kom åt att spela framåt och hålla i bollen. I den 49e minuten såg ett riktigt vackert mål dagens ljus då Anna Nurmis inlägg från höger hittade Riikka Liljas huvud. En stilig nick ner i främre hörnet gjorde ställningen till 0-2. Fem minuter senare var det 0-3 då Liljas hörna, igen mycket stilrent nickades i mål av Senja Salo, som i det samma gjorde sitt första mål för Åland United. Det var för övrigt Senaste mål kom förra våren för Honka, mot Åland United.

Matchen fördes vidare i Åland Uniteds kommando. Hemmalaget kunde stundtals sticka upp lite mer än under första halvan, men kom aldrig till mer än halvfarligheter framför Jessica i mål. Ett av matchens snyggaste anfall såg man i den 63e minuten då Taylor Aylmer med en eminent passning frispelade Dana Leskinen ute till höger. Dana i sin tur spelade en perfekt boll in framför Aada Törrönen, som tyvärr sköt över mål. Hade Aada träffat mellan ramarna hade detta mål kunnat bli en av säsongens stora godbitar. Nu blev det istället Jacqui Hand som fick briljera. I den 82a minuten bröt hon sig fram till vänster, passerade tre försvarare och gled skickligt bollen förbi Kotoaro och siffrorna kom att bli 0-4 på Algeco Areenas resultattavla.

Ännu en gång fick Jacqui in bollen i mål, men denna gång underkändes det hela som offside. Matchen slutade 0-4 till bortalaget och i och med HJKs storseger i Kuopio drar det ihop sig ordentligt inför nästa helg. KuPS kommer till Mariehamn och Åland United ligger bara tre poäng bakom. Hoppas en solig eftermiddag i Mariehamn funkar lika bra som de i Tammerfors och Rönnbacka.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho (86e Miranda Garcia Cervantes)- Anna Nurmi, Senja Salo, Sanni Ojanen, Hailey Whitaker (70e Anni Hakasalo)- Taylor Aylmer- Jacqui Hand, Silja Tuominen, Riikka Lilja- Aada Törrönen (65e Olivia Ulenius), Dana Leskinen (65e Tilda Råtts)