top of page

3-2 i het drabbning på Wiklöf Holding Arena

Vädret hade varit väldigt omväxlande hela dagen. Störtskurar varvades med solsken och då solen sken, då tryckte man på bevattningen så planen skulle hållas fuktig och fin inför första omgången i övre slutserien. Åland United ställdes mot fornstora PK-35 Vanda med gamla gladiatorn Jari Väisänen som huvudtränare.


Alla som har någon liten gnutta allmänbildning vet att Väisänens lag spelar kortpassningsfotboll och har mycket rotation bland spelarna då man har boll. Så var det även i dag och redan i den fjärde minuten tvingade Netta Koso Matilda Nurmi i ÅU målet till en kvalificerad räddning med ett skott mot målvaktens högra hörn. Inledningen av matchen gick mycket i gästernas tecken, då hemmalaget inte kunde etablera den press man hoppats på. I 11e minuten small det sedan, då Koso, efter en kombination spelade in bollen snett bakåt från kortlinjen så pass att Wilma Forsblom hungrigt kunde dyka upp först på bollen och placera den i mål och skapa en 0-1 ledning för Vandalaget.


PK-35 Vanda fortsatte att hålla bollen. Åland United bröt och kontrade. Trots att spelet stundtals såg ut som om bortalaget var i förarsätet kom man ändå inte till ordentliga målchanser. Långskott av främst Netta Koso, vid en par tillfällen och även Sanna Saarinen hamnade antingen utanför målramarna eller så i nyporna på Matilda. Åland Uniteds bidrag framåt var främst inlägg och fasta situationer där Sarah Troccoli vid en par tillfällen kunde avsluta. En fantastisk foträddning av Velma Oikarinen i PK-35 Vandamålet på ett av dessa höll siffrorna på resultattavlan intakta.


En otäck situation inträffade i den 39e minuten då Cassandra Korhonen krockade med Oikarinen och den senare tvingades lämna planen för att forslas till sjukhus. Rapporter ger information om att hon under helgen kommer att kunna åka hem till Vanda och Åland United önskar henne snabbt tillfrisknande. I själva matchen betydde detta ett målvaktsbyte för gästerna och Sanni Solehmainen fick hoppa in mellan stolparna. Åland United pressade allt mera på och efter Troccolis nick över mål i den tredje tilläggsminuten fick man faktiskt till ett 1-1 mål då Korhonen kunde vara först på en returboll i straffområdet och utjämna matchen inför halvtid.


Under pausen var känslorna heta bland bortalagets stab till följd av målvaktsskadan. Steve Beeks kunde dock samla sig och sitt lag och förklarade ännu en gång hur han ville att spelet skulle föras och varför. Resultatet kom att bli en mycket bättre andra halvlek för Åland United.


Redan i den 47e minuten gjorde Catarina Realista sitt första mål för säsongen genom att drämma en returboll i krysset från ca 18 meter. 2-1 där. Efter dryga halvtimmen satte Sarah Troccoli bollen i nät, men fick målet underkänt av domaren Antti Kolehmainen eftersom målvakten Solehmainen blivit foulad, tydligen av sitt eget lags Anna Olmala då, eftersom ingen annan gick i närkontakt med målvakten. Målet godkändes i alla fall ej och spelet fortsatte.


PK-35 Vanda fortsatte hålla boll, men hade svårare att skära genom mittfältet till följd av Åland United mer organiserade spelidé. Oona Sevenius kom i ett bra skottläge men sköt över. Sanna Saarinens volleyavslut i den 64e minuten hade kunnat bli årets mål i Nationella Ligan om det inte hade räddats av Matilda Nurmi. I den 70e minuten var det mycket nära utökad ledning för hemmalaget, men Cassandra Korhonens skott dundrade i ribban och studsade ut. Tre minuter senare hade Åland United dock en hörna. Anni Miettunen spelade kort till Selma Viktorsson som i sin tur spelade tillbaka till Anni. Miettunen slog så ett inåtskruvat inlägg, som lite lite ändrade riktning från Anna Westerlunds skalp och gick i nät. 3-1 till Åland United med lite mer än kvarten kvar att spela


Matchen tog ut sin rätt och slitna spelare kunde bytas mot nya och fräscha. Dana Leskinen, Mariana Jaleca och Cassandra Korhonen byttes ut mot Karen Reyes, Ellen Strömborg och Louise Andersson en och en under de sista 15 minuterna. Och ledningen höll. Det sista som hände i matchen var dock ett bortamål. Ett inlägg från höger letade sig in mot bakre ytan där Oona Sevenius helt sonika nickade bollen i nät och ställningen blev därmed 3-2. Direkt vid avspark visslade domaren av matchen och tre hemmapoäng var bärgade.


Steve Beeks var så klart glad över segern, men ändå inte helt nöjd med insatsen:

"Vårt förverkligande av matchplanen var inte vidare bra under största delen av första halvlek. Andra halvlek blev hyfsad, men nog finns det saker vi behöver förbättra. Inte minst då vi ska möta det här laget igen i cupfinalen."


I och med segern har Åland United i praktiken säkrat medalj i årets Nationella Liga. HJK ligger 12 poäng efter med precis 12 poäng att spela för. En perfekt insats med fyra vinster för HJK och en 23 mål bättre målskillnad mot ett Åland United som förlorar varje match skulle fälla oss från medaljplats. Nu gäller det att ta korn uppåt. TiPS ligger 6 poäng före och ledaren KuPS som i dag slog Honka med ett sent mål ligger 10 poäng före.


Nästa lördag är det just KuPS som gästar Wiklöf Holding Arena i en nya tidens stormatch i Nationella Ligan. Åland United är det enda laget som KuPS inte har slagit i år. Klockan 15.00 (OBS tiden!!!!) sparkas det igång då. men nu ska det vara helg och sedan en målmedveten arbetsvecka inför nästa match. Tre poäng i dag visar på en godkänd dag på jobbet för Åland United!


Åland Uniteds lag: Matilda Nurmi- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Selma Viktorsson, Sarah Troccoli, Catarina Realista- Dana Leskinen (74e Karen Reyes), Cassandra Korhonen (88e Louise Andersson), Mariana Jaleca (82a Ellen Strömborg)
247 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page