top of page

3-1 hemma. In i oktober i Pole Position.

334 personer hade tagit sig till WHA denna varma septemberkväll för att se Åland United kämpa om att hålla tätplatsen i Nationella Ligan. PK-35 från Rönnbacka i Helsingfors stod för motståndet och trots stundtals helt hyfsade takter kunde Rami Rantanens lag inte hota serieledarna ordentligt.


Redan från start var det hemmalaget som förde spelet. I den tredje matchminuten trodde delar av publiken att det var mål då Isabella Mattsson avslutade i sidonätet, men på utsidan av stolparna. Spelet fördes mycket på PK-35s planhalva och Shannon Simon kom också åt att hota i början av matchen, men skottet gick dock förbi mål. Bortalaget hade ett långskott på mål genom Krista Hakala, men dock inget som kunde hota Anna Tamminen i Åland Unitedmålet. Däremot tvingades man till ett tidigt byte då forwarden Anita Abu skadade sig redan i den åttonde minuten och fick ersättas av Emilia Kupsanen.


Åland United spelade denna dag passligt avslappnat men ändå rätlinjigt och offensivt. Anna Westerlund serverade långa passningar som sedan bollmottagaren skickligt droppade till spelare med fronten i spelriktning och så kunde man hålla bollen på offensiv planhalva. Lite hafsigt blev det stundtals i passningsspelet, men i sanningens namn var även PK-35 lika hafsiga, så bollen kom att byta ägare ganska ofta.


Hemmalaget var det dock som tryckte på och fick målchanserna. Isabella Mattsson hade ett skott som just och just missade mål som avslut på en längre period av Åland Uniteddominans. En par minuter senare serverade Anni Miettunen Rosa Maria Herreros Ossorio som oturligt fastnade i bollen och sedan inte fick att bra avslut till stånd precis framför mål. 1-0 kom sedan minuten efter detta då Tiia Peltonens inlägg tog en liten träff på Isabella Mattsson och sedan landade vid Ashley Riefners fötter vid bakre ytan. Rief gjorde inget misstag och nätmaskorna sjöng vackert där.


Isabella Mattsson var mycket i händelserna centrum under första halvlek. I den 31a minuten kämpade hon hårt i offensivt straffområde, vände och sköt ett skott som bara en fenomenal räddning av PK-35 målvakten Lotta Rosenström kunde hindra från att gå i mål. Minuten senare gick bollen in då Ode Fulutudilu frispelades av Rosa efter just Isabella Mattssons uppoffrande arbete på offensiv planhalva. 2-0 där och hemmalaget bullrade på.


I den 35e minuten kom man till ett dubbelläge då först Shannon Simon och sen Ashley Riefner kom till avslut. Rosenberg agerade dock starkt i bägge situation och inga fler mål blev det där. Isabella Mattsson ville dock mer. Hon kom till avslut en gång till men sköt förbi, innan hon i den andra förlängningsminuten kom helt fri med Rosenström efter en förlängd och öppnande nick av Rosa, där Isabella precis kunde undvika offside. Mattsson rundade Rosenberg och satte, trots två hårt jobbande PK-35 försvarares fläkningar bollen i mål från en liten vinkel och fastställde därmed halvtidssiffrorna 3-0.


I halvtid gick Samuel Fagerholm närmast igenom vissa prioriteringar, samt skiftade position på några spelare. Lite längre anfall var på önskelistan då man inte ville tappa greppet om spelet. PK-35 hade stuvat lite om i sitt lag i halvtid. Ganska klart stod det dock klart att helsingforsiskorna denna dag inte skulle kunna rubba hemmalaget. I början av andra halvlek hade Krista Hakala igen ett skott på distans och Emilia Kupsanen kom att avsluta, utan att träffa mål dock.


Snart var andra halvlek igen mestadels på Åland United offensiva planhalva. Ode Fulutudilu avslutade knappt förbi efter briljant kombinationsspel av bland annat Monica Hagström och Rosa. Just Rosa kom riktigt nära mål då hon nickade en frispark av Anni Miettunen neråt och mot insidan av stolpen. En riktigt fin räddning av PK-35s för dagen bästa spelare Lotta Rosenberg hindrade siffrorna på resultattavlan att ändras ännu en gång.


PK-35 var inte alls ofarliga. Åland Uniteds eminenta försvarslinje bjöd dock inte på något alls och kunde även avväpna spelare som Amanda Rantanen ganska effektivt. Allt eftersom tiden gick blev det allt mer osannolikt att bortalaget skulle kunna komma fast och gå om. Spelarbyten företogs ymnigt under de sista 20 minuterna. Under den sista kvarten fick man igen, likt i Jyväskylä i somras, se framtidens mittfält spela samman. Det var alltså Ellen Strömborg och Selma Viktorsson som i ensamma majestät höll upp det centrala mittfältet. Sådant vill vi se mera av längre fram.


Under matchens allra sista minuter kunde PK-35 slutligen sätta lite press på den omnämnda backlinjen. Tiia Peltonen slet hårt och skallade undan många inlägg under denna tid. Inka Hiltunen kom i skottläge i 86e minuten men missade mål. Sedan, på två minuters övertid fick man faktiskt en träff. Det blev inhopparen Natalia Kusmin som vände i Åland Uniteds straffområde. Hon vände bort en försvarare och sköt från närhåll bollen förbi Anna Tamminen till slutresultatet 3-1.


Då Minka Vekkeli blåste av matchen stod det klart att Åland United leder Nationella Ligan fortsättningsvis. Om två veckor går nästa omgång, men då spelar inte ÅU. Efter den omgången är alla lag igen på lika många spelade matcher och man ser på riktigt hur läget är inför de tre sista matcherna.


Samuel Fagerholm hade mycket gott att säga om sitt lag:

"Så klart är jag nöjd med segern. Den är ju ändå det viktigaste här och nu. Jag är dock även nöjd med stora delar av prestationen. Det var viktigt att hålla farten uppe och satsa framåt, fast vi har ett stabilt försvarsspel. Det är bra att fortsätta från detta."


Fortsättning följer direkt inkommande söndag, den 4e oktober. Då är det dock cupfinal som gäller. TiPS heter motståndaren där och matchen spelas i Myrbacka klockan 13.00. För Nationella Ligans del är nästa match för Åland United återigen på WHA. Lördagen den 17e oktober står ett nytt PK-35 för motståndet. Det gäller så klart PK-35 Vanda den gången. Följ med hur det går för oss och stöd ditt lag!283 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page