top of page

2-0 i Helsingfors. HJK var lite bättre i dag

Ett fantastiskt vårväder inramade Telia 5G Arena under lördagen. Trots det hade bara 241 personer sökt sig till läktarna för att se den förmodade toppmatchen mellan HJK och Åland United. Det hela blev en ganska händelsefattig, men ändå klar historia då hemmalaget för dagen var det bättre laget.


Den första lite pulshöjande situationen kom i den 10e minuten då Sara Nordin chippade bollen över såväl Anna Koivunen i HJK målet som själva målet. Två minuter därefter bröt Ashley Riefner igenom till vänster och kom att avsluta med ett skott mot bakre ytan som Anna Tamminen dock kunde ta hand om genom att stå rättplacerad.


Alltefter gled matchen över till HJK som med ett lugnt bollinnehav kunde föra spelet, medan Åland United försvarade sig och löpte långa sträckor för att hålla försvarsformationen rätt i förhållande till boll och motspelare. Då man erövrade bollen kom man inte att i längre perioder kontrollera den och det effektiva vägvinnande passningsspelet lyste med sin frånvaro. Hos hemmalaget hotade förutom Riefner som var på spelhumör även Jutta Rantala som var nära att föra laget till ledning i den 21a minuten då hon tvingade Anna Tamminen att rädda bollen till hörna efter ett avslut på ett högerinlägg. Åland Uniteds anfall blev ofta snabba historier och närmast nät kom Bri Campos med ett långskott, som dock gick rakt på Koivunen.


Sedan, i den 26e minuten blev det 1-0 då Hanna Ruohomaa agerade på en bakåtpassning och satte den förbi Tamminen i nät. HJKs bollövertag fortsatte halvleken ut, men i sanningens namn skapade de inte många målchanser, förutom på misstag av Åland United. En ny felpassning nära eget mål gav Jutta Rantala ett läge, men Tamminen sträckte sig och räddade bollen i stolpen. Precis före halvtid fick Sara Nordin ännu till ett skott som bara lite flög över ribban.


En liten omorganisering i halvtid skulle ge Åland United lite mer tryck framåt. Dock kan man säga att andra halvan blev ganska lik den första. HJK höll mycket boll, men kom sällan riktigt till avslut, trots att Anna Westerlund, Pille Raadik och Olivia Mattsson fick slit hårt och ibland rensa undan såsom sista spelare. ÅUs bästa och enda målchans kom till Rosa Maria Herreros Ossorio i den 65e minuten, men hennes avslut blev svagt trots Emelie Johanssons goda inlägg. MInuten efter kom Jutta Rantala att från vinkel träffa sidonätet i andra ändan. I övrigt utspelades matchen fråmst på mittplan och ofta på Åland Uniteds planhalva.


I 83e minuten blev det sedan 2-0. Nea Lehtola kom fri ute till höger och serverade en boll i

snett inåt bakåt där Vilma Hakala hade aningen för lätt att avgöra och sätta bollen i mål. Det blev sedan inget mer riktigt och HJK vann välförtjänt denna ligamatch. Samuel Fagerholm var inte riktigt nöjd med dagens prestation:

"För att vinna ett lag som HJK måste vi vara bättre på många saker än vi var i dag. Det skulle vara en väldigt intressant match om vi fick till vårt bästa, men i dag låg HJK före oss i sitt utförande. Det är klart att man inte kan vara nöjd över detta och en förlust är alltid en förlust. Det gäller för oss att inse två saker. Att vi måste jobba stenhårt för att komma fast och slå dem i cupfinalen, samt att ligan är lång och att det finns mycket kvar att spela om."


Åland United åker nu hem och förbereder sig inför den första veckan på naturgräs. Inkommande lördag klockan 17.00 är det JyPK hemma på WHA som gäller.


ÅUs lag: Anna Tamminen- Monica Hagström (46e Signy Aarna), Olivia Mattsson, Pille Raadik, Anna Westerlund, Emelie Johansson- Tiia Peltonen, Bri Campos, Sara Nordin- Rosa Maria Herreros Ossorio (68e Rebecca Björkvall), Phoenetia Browne


HJKs lag: Anna Koivunen- Maaria Roth, Anna Auvinen, Mimmi Nurmela- Ashley Riefner (92a Elina Myllymäki), Linda Ruutu, Emmaliina Tulkki, Essi Sainio, Nea Lehtola- Hanna Ruohomaa (74e Vilma Hakala), Jutta Rantala (87e Annika Huhta)205 visningar

 köp stödbiljett: 

thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
bottom of page