top of page

1-1 igen. Hemmapremiären oavgjord.

Hemmapremiären för Åland United i Damernas Liga 2019 blev en tuff och dramatisk historia. KuPS dök upp till match med två rykande nya nyförvärv. Ryska Marina Kiskonen hade värvats under veckan och förra årets skyttedrottning Gentjana Rochi hade så sent som dagen innan match fått möjlighet att frias från sitt gamla kontrakt och byta klubb. KuPS organisation gjorde ett gediget arbete och bägge nyförvärv ställde upp inför Eckeröhallens 217 hövdade publik för spelarpresentation såsom tillhörande startelvan. KuPS kom alltså att vara ett helt annat lag än det som inledde ligan en vecka tidigare. Rochi och Kiskonen på topp och dessutom Costa Ricas landslagsmålvakt Daniela Solera gjorde Ollipekka Ojalas 3-5-2 till en helt annan helhet än den 4-4-2 han hade matchat mot Honka.


Självklart hade Åland United hela tiden haft i tankarna att KuPS kunde förändras i och med nya spelare, som ju alla visste att skulle trilla in. Dock bygger hela ÅU konceptet på att tro på det egna laget och att förverkliga den fotboll vi själva vill spela. Första halvlek blev en slags kalibreringsfas. KuPS spelade aktivt med rätt hög press. Anni-Maija Kauppila plockade restbollar av den ovannämnda forwardsduon och arrangerade bortalagets spel. Åland United bjöds in i dansen och den blev ganska intensiv och hetsig. Så hetsig att det kontrollerade spel ÅU hade tänkt sig lite kom av sig. Mycket kampbollar och hårda tacklingar sågs. Ibland kom den hätska stämningen att se riktigt farlig ut och Sini Hakala som domare hade bråda tider att hänga med i matchens tempo. Till all lycka undvek man allvarliga skador och livet kan gå vidare trots den aningen lösa linjen från domartrion.


Målchanser bjöds det ej mycket på i första halvlek. KuPS hade några avslut i och med en par skott och ett närapåläge av Gentjana Rochi, samt ett vinklat avslut av Kauppila efter en hörna av Paula Auvinen. För Åland Uniteds del var det Rosa Maria Herreros Ossorio som avslutade Emelie Johanssons inspel från höger så att Solero i KuPS målet tvingades rädda och så Mikaela Frondelius som sköt utanför då man erövrat bollen högt uppe efter slarv i KuPS backlinje.


Till halvtidsvila gick man i alla fall i ställningen 0-0 och det gällde att hitta lugnet och att inte dras med i den hetsiga atmosfär som byggts upp av bortalaget. Andra halvlek blev sedan en riktigt målchanskavalkad. De främsta profilerna i denna blev Monica Hagström och Phoenetia Browne som gång efter gång kom i farliga lägen. Den kanske största profilen blev dock KuPS målvakt Daniela Solero som stod för en räddning av världsklass då hon lyckades putta Hagströms vänsterskott över ribban precis vid krysset i den 61a minuten. Två minuter senare räddade hon Hagströms rappa skott, men lämnade retur. Browne var framme och klippte till. Solero stod dock stark och lyckades komma i vägen också för denna boll som gick ut till hörna.


Då matchen precis efter spelade 60 minuter allt mer började gå Åland Uniteds väg agerade KuPS tränare Ojala. I den 65e minuten byttes Ellen Rönkkö ut till förmån för Aino Kröger. I det samma formerade han om laget till en 4-4-2 och detta fick ÅU tacka för då det gav hemmalaget allt mer ytor att spela på och allt fler målchanser. KuPS hade förvisso haft en boll i ribban som rensades från mållinjen då Marina Kiskonen kommit fri i den 57e minuten, men nu blev det en helt ren ÅU historia. Målchans efter målchans rullades upp. Browne missade från närhåll. Hagström sköt så Solero fick kasta sig. Johansson styrde Brownes inlägg tajt förbi bakre stolpen. Spelet var i Åland Uniteds våld.


I den 78e minuten dömde domaren Hakala en straffspark efter att Phoenetia Browne fällts i offensivt straffområde. Straffen var i sanningens namn väldigt lätt dömd med tanke på vad samma domare låtit hända över hela planen under matchens gång. Dock tackade Åland United och Tiia Peltonen klev fram och satte bollen i nät. Ojala satsade därefter desperat framåt och spelade med mer eller mindre fyra forwards. Trots att detta förde med sig fina möjligheter för ÅU att anfalla blev det ändå så att Ella Vanhanen fick utjämna mot sin gamla klubb. Ett inlägg letade sig in i straffområdet genom ett ganska passivt Åland Unitedförsvar och Vanhanen kom åt att kruta på mot mål. Skottet räddades och rensades, men konstaterades varit över linjen och således utgörande ställningen 1-1 i den 88e minuten.


Surt för hemmalaget som funnit sitt spel i andra halvlek. Rebecca Björkvall kom sedan ännu att vara nära ett segermål då hon på övertid nickade bollen lite över ribban på Maryette Karrings inlägg. 1-1 stod sig till slutet och KuPS hade tagit sitt första poäng i Damernas Liga på samma gång som Åland United inte ännu har vunnit en match i den samma.


Samuel Fagerholm var så klart besviken över resultatet, men kunde sätta sakerna i perspektiv:

" Det tog en timme för oss att komma in i spelet i dag. Saken är den, att skulle vi ha fått ett mål till med oss hade vi varit fruktansvärt glada just nu. Nu blev det inte mål och det känns för jäkligt. Ändå spelade vi faktiskt riktigt bra den sista halvtimmen. Det är väl precis det här fotboll går ut på."


Landslagsuppehåll väntar igen. Finlands och Estlands A landslag och Finlands U 19 landslag får ta del av Åland Uniteds tjänster för att sedan ge plats för fortsatt ligaspel. Åland Uniteds nästa match blir i Uleåborg, mot ONS lördagen den 13/4. 21 matcher kvar. Fotbollssäsongen är sannerligen i gång!


KuPS lag: Daniela Solera- Maarit Toppinen, Janni Mönkkönen, Ellen Rönkkö (65e Aino Kröger)- Saana Hartikainen (45e Ella Vanhanen), Neea Berg (87e Kaisa Kotka), Nanne Ruuskanen, Anni-Maija Kauppila- Marina Kiskonen, Gentjana Rochi


Åland United lag: Paula Myllyoja- Mikaela Frondelius (56e Maryette Karring), Tiia Peltonen, Anna Westerlund, Pille Raadik, Emelie Johansson- Sara Nordin, Bri Campos, Monica Hagström- Rosa Maria Herreros Ossorio (84e Rebecca Björkvall), Phoenetia Browne


288 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page