top of page

1-0 hemma inför fullsatt läktare

Okej. Om inte annat så vet vi nu att 313 (Kalle Ankas registernummer och året då Romarriket fick religionsfrihet) även symboliserar en väldigt full läktare på WHAs konstgräs. Arenans skuggsida var fylld med folk då Åland United mötte TPS i den fjärde omgången av Damernas Liga.


Åland United inledde matchen i ett högt tempo och redan efter fem minuter hade två farliga skott avlossats. Phoenetia Brownes avslut gick förbi mål och inte heller Rosa Maria Herreros Ossorio, som serverades av Pho lyckades spräcka nollan ännu i detta skede. Det var först i 16e minuten man lyckades få bollen i nät bakom välspelande Siiri Välimaa i TPS buren. Då avgjorde ingen mindre än Emelie Johansson som avlossade en hederlig tåfis efter att duon Browne-Herreros hade spelat in den framför henne i straffområdet. 1-0 där och få anade att det faktiskt skulle bli matchens enda mål.


Det som följde var en första halvlek av missade chanser, ofta skapade av just Emelie Johansson på sin högerkant. Hennes inlägg blev farliga och såväl Pho Browne, Rosa Herreros som även Monica Hagström kom åt att avsluta på närhåll, men Välimaa höll, eller så sökte sig bollen utanför ramarna. Över de övriga ytorna slarvades det med passningar och misslyckades det med kollektiv press, så matchen blev överlag rätt stressad. TPS fick en målchans i den 34e minuten då Julia Sainio snappade åt sig en felpassning och avlossade ett skott på distans, som dock Anna Tamminen i ÅU målet inte hade problem med denna gång. Då Minna Mäenpää blåste för halvtid kunde man nog tycka att siffrorna kunnat vara större till hemmalagets fördel.


Andra halvlek blev sedan ändå mer stressad. Hemmalaget kunde inte utnyttja sitt övertag i bollinnehav och många passningar gick bakåt och sidledes istället för genom lagdelar och framåt. Till på det tog många beslut lite lång tid och rörelsen utan boll var inte på sin bästa nivå denna soliga kväll, så TPS kom gång efter gång att bryta felpassningar och därmed försöka kontra. Kontringarna hade i sin tur heller inte mycket tänder, så en rätt förvirrad andra halvlek blev följden för den ivriga hemmapubliken att beskåda.


Pho Browne fortsatte att vara i farliga situationer framför Välimaas mål, men hade inte turen och skärpan med sig i dag. Tre klara målchanser resulterade i icke mål under andra halvlek för hennes del. Sara Nordin klappade till med ett långskott och hade en riktigt nära på chans efter en hörna, men Siiri Välimaa skulle inte släppa fler bollar bakom sig. Egentligen var TPS heller inte så farliga, trots att Katja Hakala vid två tillfällen, i den 73e och 79e minuten satte Anna Tamminen att agera, först med en nick vid bakre ytan och sedan med ett skott utanför straffområdet. Inga mål blev det och matchen levdes och spelades av i påskannandagssolskenet. 1-0 till Åland United blev det och tre poäng, trots att det nog blev en hel del att bevisa ännu.


Huvudtränare Samuel Fagerholm var så klart nöjd med segern, men var väldigt fundersam över hur matchbilden blev:

"Jag är inte nöjd med hur vi spelade i dag. Det är klart att en seger är en seger, men ska vi ha fler sådana, inte minst på lördag mot HJK, då måste vi nog få bukt med vissa saker. Bäst att återkomma efter en natt och sedan jobba tillsammans med ledare och spelare att få detta på rätt köl."


Åland United åker alltså till Helsingfors inkommande helg och då är det riktig toppmatch på agendan. HJK på Telia 5G Arena klockan 14.00. Nästa hemmamatch blir sedan på WHAs naturgräs den 4/5 mot JyPK. Vi hoppas minst lika många och några till kommer då och håller Ålands flaggskepp flytande!


TPS lag: Siiri Välimaa- Mira Uronen, Emma Santamäki, Frida Lähteenmäki, Netta Laasio- Patricia Träsk (81a Jutta Keskitalo), Tiia Hirvonen (90e Rosa Niemi), Laura Kattelus, Katja Hakala- Nelly Lehtilä, Julia Sainio (68e Yasmin Baasousi)


ÅUs lag: Anna Tamminen- Monica Hagström, Olivia Mattsson, Pille Raadik, Anna Westerlund, Emelie Johansson- Tiia Peltonen, Bri Campos (70e Signy Aarna), Selma Viktorsson (39e Sara Nordin)- Rosa Maria Herreros Ossorio (82a Rebecca Björkvall), Phoenetia BrowneEmelie Johansson stod för dagens matchvinnande mål. Här i en tidigare match mot KuPS. Bild: Sofia Södergårdh

308 visningar

留言


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page